Grøn energi koster 2 mia. årligt

Slettet Bruger,

01/06/2007

Næste gang du ser en vindmølle så hold godt fast på din pung. Grøn energiproduktion koster nemlig danske elforbrugere godt 2 mia. kr. om året.

Prognosen for første kvartal i år viser en regning på mere end 800 mio. kr. Dette til trods for en poltisk aftale mellem regeringen og Dansk Folkeparti fra 2004 om at støtten til produktionen af grøn energi skal være støt faldende.

"Aftalen er, at støtten skal være støt faldende. Jeg har allerede bedt transport- og energiminister Flemming Hansen (K) undersøge, om aftalen virker," siger DF's energiordfører Tina Petersen til Jyllands-Posten. Noget tyder tilsyneladende på det modsatte.

Regeringen forhandler i øjeblikket med Folketinget om finansieringen af den såkaldte grønne energiplan, der skal øge mængden af vedvarende energi fra 15 til 30%.

Set i det lys er 2 mia. i produktionsstøtte peanuts i forhold til, hvad skatteyderne kommer til at betale når planen realiseres, fortæller vicedirektør i Dansk Energi, Lars Aagaard:

"Det er naivt at tro, at vi kan nå de procenter af vedvarende energi, uden at det kræver massive samfundsinvesteringer."

Det vides endnu ikke, hvad planen vil koste skatteyderne og elkunderne. Foreløbige estimater fra trafik- og energiministeren lyder på ca. 5 mia. kr.

"Der bliver tale om en betydelig regning. Derfor synes vi, at det vil være klogt at begynde med de initiativer der er billigst," advarer Lars Aagaard i Jyllands-Posten.

bach

Kilde: