Grøde i Folketinget: Forbud mod omskæring kan være på vej

Børnerådets opfordring til Folketingets partier om at vedtage et forbud mod omskæring af drengebørn, som praktiseres blandt jøder og muslimer, har ...

Slettet Bruger,

18/11/2008

Børnerådets opfordring til Folketingets partier om at vedtage et forbud mod omskæring af drengebørn, som praktiseres blandt jøder og muslimer, har fået flere partier til at genoverveje deres stilling i spørgsmålet, skriver Kristeligt Dagblad. Tidligere har det kun været Enhedslisten, som er tilhænger af et forbud, men nu melder andre partier sig også i rækken. Bl.a. Socialdemokraterne:

"Jeg har aldrig forstået, hvorfor man skal skære i børn på den måde. Jeg mener ikke, at religion kan legitimere, at man påfører sine børn fysiske skavanker og de smerter, der må være forbundet med det. Vi har diskuteret omskæring af kvinder, men jeg mener også, omskæring af drenge skal forbydes," siger socialordfører Mette Frederiksen fra Socialdemokraterne til Kristeligt Dagblad.

Hos Dansk Folkeparti meddelte kirkeordfører Jesper Langballe i går, at partiet ikke vil forbyde omskæring, men fra sundhedsordfører Liselott Blixt får man en helt anden besked.

"De drengebørn skal være gamle nok til selv at bestemme. Vi har set voksne, der gerne vil have forhuden tilbage, fordi de har fået det gjort som små, og eksempler på at der er gået betændelse i det. Desuden lever vi i nutiden, og her er det ikke rimeligt, at vi udsætter raske børn for religiøs omskæring," siger hun.

Venstres socialordfører, Ellen Trane Nørby, mener, at sagen bør undersøges yderligere.

"Indgrebet er jo tydeligvis invaliderende hos piger og kvinder. Men der har altid været en opfattelse af, at det ikke er tilfældet ved drenge-omskæring. Det skal vi have undersøgt. Det er klart, at man skal kunne bestemme over egen krop. Men samtidig gør religiøse traditioner og sundhedsfaglige aspekter sig også gældende. Det er ikke ukompliceret. Derfor skal vi have ordentlig viden, inden vi drøfter det i folketingsgruppen," siger Ellen Trane Nørby til Kristeligt Dagblad.

Liberal Alliance støtter et forbud, mens SF også først vil have en lægelig vurdering og en redegørelse.

[email protected]

Kilde: