Svensk forsvar brugte fire millioner på film om chefen

Film med brændehuggende forsvarschef: Tre millioner kroner Forsendelse af film til alle forsvarets ansatte: 700

Slettet Bruger,

10/01/2008

Film med brændehuggende forsvarschef: Tre millioner kroner
Forsendelse af film til alle forsvarets ansatte: 700.000 kroner.
De ansattes reaktion: Uvurderlig.

Sådan kan regnestykket gøres op i det svenske forsvar, hvor de ansatte kort før jul modtog filmen " Forsvaret - Klar Til Indsats". I hovedrollen ses den svenske forsvarschef Håkan Syrén - i Sverige benævnt ÖB (øverstbefalende). Den dyre film vækker nu forargelse blandt forsvarets ansatte, hvor man i efteråret klagede over for få penge til uddannelse. Det skriver avisen Svenska Dagbladet ifølge Avisen.dk.

Filmen indledes med autentiske actionsekvenser fra svenske missioner i Congo, men skærmen overlades snart til ÖB. Han underholder bl.a. seerne med at hugge brænde og filosofere over en kop kaffe i sin skærgårdshytte. Chefen spiller en så stor rolle i filmen, at den internt i det svenske forsvar sarkastisk kaldes " ÖB - The Movie".

Mærkelige signaler
Hos de ansatte undrer man sig ikke blot over, hvorfor der skal laves en film om deres øverstbefalende. Men hvorfor skal filmen også sendes ud til alle 32.500 ansatte i stedet for at blive vist på forsvarets interne tv-net?

"Vores medlemmer forstår ikke, hvorfor forsvaret bruger penge på at distribuere filmen hjem til folk, når hver en krone skal vendes, før andre aktiviteter bliver sat i søen. Filmen sender mærkelige signaler i en tid, hvor forsvaret er i økonomiske problemer," siger talsmanden for det svenske officersforbund, Lars Fresker, ifølge Avisen.dk.

"Se den med dine venner"
Forsvaret selv forstår slet ikke kritikken af filmen. Det er en god og seriøs film, som giver et åbent billede af, hvordan forsvaret virker, og hvilke opgaver det skal løse, siger informationsdirektør Staffan Dopping. Til spørgsmålet om, hvorfor filmen partout skulle sendes hjem til hvert enkelt ansat, lyder svaret ifølge Avisen.dk:

"Det her en film, som man gerne ser i hjemlige omgivelser. Og hvis så venner og familie ser med, så falder de samlede forsendelsesudgifter på 115 kroner pr. ansat. Den er i øvrigt ikke ment som en julegave, for det har forsvaret ikke penge til. Det er del af vores informationskampagne."

[email protected]

Kilde: