Forsvaret angrebet af afgang - frygter for fremtiden

Selv om forsvaret for et halvt år siden investerede et trecifret millionbeløb i en redningsplan, der skulle holde på soldaterne, så fortsætter lan...

Slettet Bruger,

27/04/2008

Selv om forsvaret for et halvt år siden investerede et trecifret millionbeløb i en redningsplan, der skulle holde på soldaterne, så fortsætter landets officerkorps med at forlade forsvaret i et omfang, der får forsvarsledelsen til at frygte for selv den kortsigtede fremtid. Det skriver Jyllands-Posten.

"I 2011 eller 2012 vil forsvaret have vanskeligt ved overhovedet at fungere og sende soldater ud på missioner. Antallet af officerer vil være så lavt, at vi ikke har velfungerende ledere og specialister. De vil simpelthen være væk. Vi vil heller ikke have det nødvendige antal chefer til at holde en international operation kørende," siger stabschef i Forsvarskommandoen, viceadmiral Tim Sloth Jørgensen, til Jyllands-Posten.

Forsvaret står allerede i dag med ca. 2.000 ubesatte stillinger, næsten en fjerdedel af dem er officersstillinger. Særligt yngre officerer og specialister som mekanikere og teknikere er en mangelvare. Tidligere undersøgelser har vist, at udsigten til at skulle på internationale missioner kombineret med muligheden for højere løn i det civile, der får folk til at forlade forsvaret.

Sidste år lancerede man derfor planen "En bedre hverdag" med 66 tiltag. En plan, der med et budget på en lille milliard kroner over tre år skal hjælpe på rekruttering og fastholdelse af officererne. En plan, man stadig håber vil have en effekt.

"Men vi havde måske forventet, at de virkede med det samme. Nu ser vi samme afgang som for et år siden, og fortsætter den, vil det påvirke den fremtidige opgaveløsning. Vi er åbne over for alle gode forslag, men der er meget lidt, vi kan stille op, hvis det er de pårørende, der synes, at soldaterne skal skifte job," siger Bjørn Røst, sektionschef i Forsvarets Personeltjeneste.

Gade bekymret
Forsvarsminister Søren Gade erkender alvoren i situationen, men erklærer samtidig sin fulde tillid til forsvarsledelsens evne til at "drive forsvaret".

"Men vi er nødt til at tænke helt nyt. Man kan forestille sig, at nogle officersjob kan udføres af de udmærkede mellemledere, f.eks. seniorsergenterne, og at man laver aftaler med det private arbejdsmarked, så nogle af soldaterne kommer tilbage i et halvt eller helt år med henblik på at blive udsendt i international tjeneste. Jeg ville være dum, døv og blind, hvis jeg mente, at der ikke er et problem, når forsvaret mangler 2.000 mand," siger Søren Gade til Jyllands-Posten.

[email protected]

Kilde: