Forskere: Farligt at sidde i skyggen

En bøllehat, et ordentligt lag solcreme og så i øvrigt holde sig indendørs, når solen står højest

Slettet Bruger,

08/01/2008

En bøllehat, et ordentligt lag solcreme og så i øvrigt holde sig indendørs, når solen står højest. Sådan har rådet til solbadende danskere i mange år lydt. Men ifølge norskere forskere kan det være farligere, hvis man får for lidt sol. Det beretter Reuters.

Ganske vist kan for meget sol give hudkræft, men strålerne hjælper også kroppen med at producere D-vitaminer, der har afgørende betydning for kroppens immunforsvar. Derfor er D-vitamin med til at forebygge en række sygdomme som for eksempel engelsk syge, knogleskørhed og diabetes.

Opvejer risikoen
En forskergruppe fra Institut for Kræftforskning i Oslo mener, at påbuddet om at gemme sig væk i skyggen kan give bagslag, især for skandinaver.

"Risikoen for hudkræft er reel, men de positive helbredseffekter, man får af solskin, opvejer langt risikoen," siger lederen af studiet, Johan Moan, ifølge Reuters.

Han vurderer, at der i Norge ville være cirka 300 flere dødsfald af hudkræft, hvis nordmændene generelt fik dobbelt så meget sol. Til gengæld kunne den dobbelte soldosis ifølge Moan reducere antallet af øvrige kræftdødsfald med cirka 3.000.

[email protected]

Kilde: