Forældre skal tvinges til at holde ferie med deres børn

Slettet Bruger,

12/08/2007

Nogle børn tilbringer sommerferien på en strand i udlandet. Andre i et dansk sommerhus, mens regnen står ned udenfor. Og andre igen tilbringer hele deres ferie i en af kommunens daginstitutioner. Og det vil Jan E. Jørgensen (V), formand for Børne- og Undervisningsudvalget i Frederiksberg, lave om på.

"Nogle institutioner konstaterer hvert år, at der er en gruppe børn, som aldrig holder ferie, dvs. er væk fra institutionen i en uge eller mere. De er så at sige 'på arbejde' hele året," siger han til Berlingske Tidende.

"Det er synd for børnene, for selv om de har godt af at være sammen med jævnaldrende, har de også brug for at holde fri ligesom alle andre og for at være intensivt sammen med deres forældre i længere tid."

"Hårdt for barnet"
Derfor vil Jan E. Jørgensen stille forslag til familieminister Carina Christensen (K) om at lave loven om, så kommunerne kan kræve, at alle forældre holder mindst to ugers ferie med deres børn. F.eks. kan forældrebetalingen reduceres for hver uge, barnet holder ferie, og man kan også give ferietilskud til forældre med økonomisk friplads.

Formand for Børns Vilkår, Peter Albæk, er positiv over for forslaget, men fastslår, at det kun berører få børn.

"Det kan give alvorlige konsekvenser for barnet aldrig at holde ferie sammen med forældrene. En længere periode sammen med forældrene er vigtigt for børns voksenrelation, og for lidt større børn kan det være hårdt måske at være den eneste i børnehaven, der ikke kommer på ferie," siger han.

Radikal kritik
Formand for Børne- og Kulturudvalget i Kommunernes Landsforening, Henrik Larsen (R), mener også, at børn har godt af at holde ferie med deres forældre. Men han vil ikke være med til et decideret påbud.

"Der kan være fornuftige grunde til, at det ikke altid kan lade sig gøre, f.eks. hvis man er nyansat og ikke har opsparet ret til betalt ferie - og der kunne også være situationer, hvor det er til barnets fordel at være i daginstitution i stedet for hjemme hos forældrene."

[email protected]

Kilde: