Folkelig opbakning til dagpengereform

En dagpengeperiode på fire år er mere end rigeligt, mener danskerne

Slettet Bruger,

10/04/2008

En dagpengeperiode på fire år er mere end rigeligt, mener danskerne. Ifølge en ny meningsmåling, som analyseinstituttet Wilke har foretaget for Dansk Arbejdsgiverforenings magasin Agenda, mener halvdelen af danskerne, at dagpengeperioden bør sættes ned til to år.

De adspurgte er blevet bedt om at forholde sig til en model, hvor dagpengene sættes op i starten, så de ledige starter på et højere dagpengebeløb end i dag. Til gengæld skal beløbet gradvist falde, så det efter seks måneders ledighed dykker ned under det nuværende niveau. Kun 32 pct. var imod modellen, mens 18 pct. ikke havde taget stilling.

"Opbakning til skrap reform"
Anders Samuelsen, politisk ordfører for Ny Alliance, hilser resultatet velkomment.

"Det viser, at der er en fin opbakning til en dagpengereform i befolkningen. Endda til en reform, som indeholder en meget skrap model. Vi ønsker en dagpengereform, der giver en kortere dagpengeperiode og højere startydelse. Det er en meget mere fleksibel model, som er mere relevant for folk. Det interessante er jo, hvad man kan få, når man ryger ud i ledighed. Desuden giver en skrå ydelsesprofil en meget klar motivation for at finde et nyt arbejde," siger Anders Samuelsen til Agenda.

Han håber, at regeringens Arbejdsmarkedskommission vil anbefale reformer af dagpengesystemet.

Danmark verdensmester i at støtte kortvarig ledighed
Professor Niels Westergaard Nielsen, arbejdsmarkedsforsker ved Handelshøjskolen i Århus, mener det vil give ledige bedre incitementer til at søge arbejde, hvis dagpengebeløbet falder efter seks måneder. Han advarer dog imod at
hæve dagpengebeløbet i begyndelsen af ledighedsperioden.

"Der er stadig et betydeligt antal, der er ledige i korte perioder mellem job, eller fordi de er i sæsonindustri, så for dem ville en forøgelse af dagpengeniveauet på det korte sigt også være en fordel. En sådan reform kunne derfor meget vel gå hen og koste penge, fordi den ville give en yderligere støtte til kortvarig ledighed, som vi i forvejen har meget af. Det danske system er jo i forvejen det system, der støtter kortvarig ledighed mest i verden," siger Niels Westergaard Nielsen til Agenda.

[email protected]

Kilde: