"Folk flokkes jo ikke ligefrem om at komme til at bo i muslimske lande"

Slettet Bruger,

19/11/2007

Religionen er ikke verdens fremtid. Det mener den amerikanske politolog og forfatter Francis Fukuyama, der for første gang er i Danmark, hvor Berlingske Tidende har fået mulighed for et interview med den verdensberømte professor.

"Jeg tror altså ikke, at vi om 50 år vil se alle folk rende rundt i burkaer i Tokyo, Moskva eller København. Der er nogen, der vil, men jeg tror ikke, det bliver et vigtigt valg for mange," siger Francis Fukuyama til Berlingske Tidende.

For knap 20 år siden skrev han den skelsættende bog "Historiens Afslutning", hvori han hævdede, at med Berlinmurens fald var verdenshistorien overstået; den liberale markedsøkonomi havde bevist sin overlegenhed over alle andre samfundsmodeller, og ville ikke længere kunne udfordres.

"Islam har intet at tilbyde"
I dag erkender han, at han nok fik "lidt galt fat i tidsfaktoren, den langsomhed der er i udviklingen." Men han mener ikke, at den islamistiske fascisme gør sig fortjent til en titel som liberalismens udfordrer.

"Jeg kan ikke se radikal islam som en trussel, der kan sammenlignes med kommunismen førhen. Den har intet at tilbyde mennesker, der ikke kulturelt er muslimer. Og selv dem kan den jo ikke tilbyde løsninger på deres problemer. Folk flokkes jo ikke ligefrem om at komme til at bo i muslimske lande."

Marginaliserede terrorister
Når muslimske mænd vælger at spænde sprængstoffer om kroppen, har det mindre at gøre med, hvad der står i Koranen, end hvad der sker i verden omkring dem, mener han.

"Ja, jeg mener, at de hjemmegroede terrorister i England, Tyskland og Holland bliver radikaliserede, fordi de føler sig marginaliserede. De er fanget mellem en traditionel og en moderne kultur, og når de spørger 'hvem er jeg?' giver den islamistiske ideologi dem et bud på, hvem de er og forbinder dem med et globalt fællesskab. Problemet er ikke islam som religion," siger Francis Fukuyama til Berlingske Tidende.

[email protected]

Kilde: