Folk der drikker, tjener mere

Slettet Bruger,

05/10/2007

Af Thomas Breitenbach Jensen

Sundhedsstyrelsens årlige uge 40 kampagne er i år primært henvendt til de højtuddannede, da det er dem der drikker mest. Sundhedsstyrelsen vil gøre dem opmærksomme på, at alkohol har langt flere skadevirkninger end tømmermændene dagen der på.

Skadeligt at reducere alkoholindtag
Den amerikanske økonomiprofessor, Edward Stringham, der sammen med en kollega har forsket i sammenhængen mellem drikkevaner og succes på arbejdsmarkedet, mener at kampagnen ligefrem ville være skadelig.

"En kampagne for at reducere alkoholindtaget blandt højtuddannede i Danmark er skadelig på flere måder. Staten antager, at det udelukkende er skadeligt at drikke, men i virkeligheden viser indkomststatistikkerne noget andet. Vi fandt i vores undersøgelse, at folk der drikker i gennemsnit tjener 10-14 procent mere end folk, der ikke drikker. Vores hypotese er, at det at drikke øger dit sociale netværk, så mennesker der drikker, har større succes på arbejdsmarkedet, end folk der ikke drikker. Anti-drikkekampagner er ødelæggende for muligheden for at netværke, blandt dem der drikker," siger professor Eward Stringham fra San Jose State University i Californien til 180Grader.dk.

Alkoholen eller bare det sociale
Men hvordan kan alkohol i sig selv være en årsag til høj indkomst? Kan man ikke forestille sig, at det er de samme årsager, der gør at folk der drikker, tjener mere?
"Du har ret. Der kan være mange andre faktorer, der spiller ind. Det kunne være det at omgås socialt og ikke alkohol. Men vi fandt, at mænd der går på barer og drikker, tjener mere end mænd, der går på barer og ikke drikker. Det vi gjorde var, at sammenligne to på alle måder identiske, statistiske grupper, der kun havde den ene forskel, at den ene gruppe drak og den anden gjorde ikke. Den gruppe der drak, tjente mere. Når alt kommer til alt, kan disse statiske sammenligninger selvfølgelig ikke levere endegyldige beviser, men folk antager normalt, at mennesker der drikker tjener mindre. Det gør de ikke, de tjener mere," forklarer Edward Stringham.

"Hvad er den endelige årsag? Det kan ikke siges med sikkerhed, men det er muligt, at folk der drikker, har nogle mere indladende personligheder, og ville ende med at tjene mere lige meget hvad. Men det er min overbevisning, at det at drikke hjælper mennesker med at skabe sociale relationer og netværk, og dermed har alkoholen en funktion i sig selv," siger han.

Undersøgelsen, der omfattede 8.000 personer, er publiceret i T he Journal of Labor Research.

Kilde: