Foghs spenderlyst større end forventet

Slettet Bruger,

05/11/2007

Under statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) har regeringen pumpet endnu flere penge ud i det offentlige end troet. De nyeste tal fra Danmarks Statistik viser, at det offentlige forbrug fra 2005 til 2006 steg med fem procent til samlet 421 mia. kr., skriver Børsen.

Regeringen har tidligere brugt frygten for overophedning som argument imod skattelettelser. Alligevel bidrager regeringen med sin ekspansive økonomi selv til overophedning, vurderer cheføkonom i Danske Bank, Steen Bocian.

"Tallene viser, at væksten i det offentlige forbrug var en del højere end tidligere vurderet. Det er en meget høj vækst i det offentlige forbrug. Når dette ses i sammenhæng med, at den offentlige investeringsaktivitet også steg kraftigt i 2006 - så er der slet ingen tvivl, om at der i 2006 blev ført ganske ekspansiv økonomisk politik," siger Steen Bocian til Børsen.

Skruer op for blusset
Han finder det problematisk, at regeringen og oppositionen under valgkampen forsøger at overbyde hinanden med løfter om højere offentlige udgifter.

"Den høje vækst i det offentlige forbrug er i nationaløkonomisk sammenhæng ikke hensigtsmæssig - da det sker på toppen af en højkonjunktur. Det til trods centrerer den nuværende valgkamp i meget høj grad om, hvordan man kan skrue endnu mere op for blusset i økonomien i kraft af yderligere udgiftsvækst i den offentlige sektor. Det er en risikabel strategi, da man via den økonomiske politik risikerer at øge sandsynligheden for en økonomisk overophedning," siger han.

[email protected]

Kilde: