Flertallet har ret!

Af Lars Seier ChristensenFlertallet har ret! Ihvertfald når det gælder den afstemning, 180Grader præsenterede sine læsere for i onsdags

Slettet Bruger,

24/07/2008

Af Lars Seier Christensen

Flertallet har ret!

Ihvertfald når det gælder den afstemning, 180Grader præsenterede sine læsere for i onsdags.

Her markerede to ud af tre læsere nemlig deres tillid til, at Ny Alliance vil være det mest liberale parti på stemmesedlen ved næste folketingsvalg.

Nu er der jo visse konkurrencer, som det ikke er specielt vanskeligt at deltage i, og lige netop den - at være mest liberal - er desværre nemmere at vinde i dansk politik for tiden, end den burde være.

For her er der ikke megen kamp - de gamle partier kæmper snarere om at overgå hinanden i marginalt forskellige versioner af socialdemokratisk tankegods.

Der er i allerhøjeste grad brug for et parti med en klar liberal profil - og i min optik så tegner konturerne af det parti sig i Ny Alliance netop nu. Det er derfor, at jeg har valgt at melde mig ind for at bidrage til at denne kurs styrkes og fastholdes.

Sådan har det ikke været i hele Ny Alliances levetid, og der har været en del forvirrende meldinger. Derfor har jeg heller ikke meldt mig under fanerne før nu. Et parti i medvind, men med alt for mange meldinger i forskellige retninger, er ikke noget for mig.

Så hellere gå med selvom der står en stiv kuling imod partiet, nu hvor det har lagt sig fast på den rigtige politik - for derfra kan og vil det kun gå fremad.

Hvad der også betyder meget for mig er, at den liberale profil i Ny Alliance har været Naser Khaders og Anders Samuelsens vision igennem hele forløbet. Men visionen blev mudret og uklar grundet alt for mange konkurrerende agendaer og alt for mange politikere og kendisser med alternative ideer. De er væk nu.

Tiden er til at se fremad, ikke bagud. Ret ikke smed for bager, for fortiden skyldes andre ting end den nuværende opstilling i Ny Alliance. Den fulde historie får vi nok en dag.

Husk på at vi som liberale danskere, der vil et friere og mere visionært Danmark, i dag er langt fra et flertal. Men derfor kan man godt have ret alligevel, og der er flere danskere, der reelt set ønsker mere ansvar for eget liv og mere frihed, end man umiddelbart tror. De har blot ikke haft nogen mulighed for at demonstrere det, siden de borgerlige partier blev "strategiske" efter valget i 1998.

Men netop fordi vi ikke er et flertal, så kan vi altså ikke bruge kostbar tid på mere ævl og kævl. Lad nu være med at bruge så meget energi på fortiden. Lad være med at bruge så meget tid på ordkløveri om hvem der er liberale, ultra-liberale, liberalister, eller hvad i alverden vi nu bliver kaldt, fordi vi synes, det er urimeligt at staten beslaglægger hovedparten af vores indkomst og blander sig i alt for mange detaljer i vort liv. Jeg kender ingen, der kan definere disse begreber klart alligevel.

Fokuser i stedet på politikken og lad være med at pege fingre af et initiativ, der oprigtigt ønsker et mere liberalt Danmark, fordi du engang har været uenig i noget Ny Alliances tidligere medlemmer har sagt.

Tiden er kommet til, at vi giver Ny Alliance en chance, og afstemningen i onsdags giver mig håb om, at rigtigt mange af 180Grader's læsere har indset dette.

Den opmærksomme læser vil bemærke, at VU's formand, Thomas Banke, så sent som i går havde et indlæg på 180Grader, der gik et meget lignende ærinde. Nemlig at læserne skal tro på, at Venstre er stedet, hvis man for alvor ønsker en liberal politik. Egentligt bryder jeg mig ikke om at skulle diskutere med en god mand som Thomas Banke. De eksempler han nævner på liberale kræfter i Venstre - Peter Christensen, Søren Pind og Kasper Elbjørn - har min respekt. De er liberale og dygtige mennesker, der vil Danmark det bedste, ligesom Thomas selv.

Men desværre er det påfaldende, at de få, modige liberale kræfter i Venstre - selvom de er glimrende mennesker - alle er i andet eller tredje geled i partiet og reelt set uden indflydelse. Der er intet andet parti end Ny Alliance, hvor det rent faktisk er ledelsen, der står som repræsentanter for en liberal linje. Det fremgik af læserkommentarerne til Thomas' indlæg og den omtalte afstemning, at 180Graders læsere godt kan gennemskue, hvor håbet om liberal indflydelse skal placeres - hos det genfødte Ny Alliance. Du skal være velkommen, Thomas, når du en dag opgiver håbet i Venstre.

Lad os vende tilbage til Ny Alliance. Vil der ryge flere finker af panden fra tid til anden? Helt sikkert.

Men er der et oprigtigt ønske om at udarbejde og fremme en klar liberal vision for Danmark? Ja, så absolut.

Der ligger meget arbejde foran Ny Alliance for at gøre profilen helt klar igen. For at skaffe de nødvendige ressourcer til at sikre fremgang ved næste valg, så vi har en reel indflydelse på den næste borgerlige regering. For at stramme op på partiets program. For at genskabe troværdigheden og genvinde tilliden hos det liberale Danmark.

Men arbejdet er gået i gang.

Hvem ellers går ind for 40% indkomstskat? Hvem ellers vil tage modigt fat på at diskutere de reformer, der er væsentlige for, at Danmarks økonomi hænger sammen også om 10-20 år? Hvem ellers vil se længere ud i fremtiden end morgendagens avisforsider? Hvem ellers vil arbejde på en langsigtet strategi for, at Danmark kan blive en konkurrencedygtig vindernation i en globaliseret verden?

Jeg kan ikke se andre partier i det danske Folketing i dag, der blot tilnærmelsesvis kan forventes at levere ovenstående, og jeg tør ikke satse på det. Og derfor har jeg valgt at støtte Ny Alliance aktivt med at komme videre til reel indflydelse, selvom det bliver en stor opgave. Jeg ser frem til arbejdet og er sikker på, at det kan lykkes.

Hvis ikke læserne på lige netop 180Grader skulle give et liberalt parti en chance, hvem skulle så? Tiden kalder ikke på mistro, kynisme og skadefryd fra liberale kræfter - den kalder på aktiv medvirken til at skabe et levedygtigt alternativ til vores forstenede borgerlige partier.

Jeg har truffet mit valg - hvad bliver dit?

Lars Seier Christensen er adm. direktør for Saxo Bank A/S

Kilde: