Flere unge førtidspensioneres unødvendigt

Slettet Bruger,

23/05/2007

Under 30 år og endegyldigt ude af arbejdsmarkedet. Det er virkeligheden for et stadigt stigende antal danskere. Siden 1998 er antallet af nye unge førtidspensionister steget med 57 procent til 1.449 personer. Otte ud af ti af disse førtidspensionister er oven i købet personer med psykiske lidelser, som kan behandles. Dermed behøver folk ikke permanent miste muligheden for at komme ind på arbejdsmarkedet.

"Det er stærkt foruroligende, at så mange unge bliver visiteret på grund af psykiske lidelser. Vi må finde ud af årsagen: er det kommunernes visitation eller er der tale om en generel vækst i psykiske lidelser. Under alle omstændigheder er det helt urimeligt at parkere dem på førtidspension resten af livet, og derfor er der brug for midlertidige ordninger," siger Lars Barfoed, arbejdsmarkedspolitisk ordfører for de Konservative til Jyllands-Posten.

Problemet med pensioner på grund af psykiske lidelser er markant størst blandt de helt unge. Men andelen af bevilgede førtidspensioner på denne baggrund er generelt højt. Mere end fire ud af ti af samtlige nye førtidspensionister har psykiske lidelser, hvilket har fået flere eksperter til at foreslå midlertidige pensioner i stedet.

Der er i alt cirka 260.000 førtidspensionister i Danmark.

mol

Kilde: