Firedobling i ransagninger uden retskendelse

Slettet Bruger,

26/07/2007

På blot et år er antallet af ransagninger, hvor politiet ikke får lov af retten først, er firedoblet, viser tal fra Rigspolitiet.

"Der er et gammelt udtryk, der hedder 'lad os sparke døren ind og se, hvad der sker'. Hvis tallene er udtryk for den fremgangsmåde, synes jeg, det er bekymrende," siger Henrik Stagetorn, der er formand for Landsforeningen for Beskikkede Advokater, til Ritzau.

Sidste år ransagede politiet 338 gange uden at have en dommerkendelse i hånden før bagefter. I 2005 skete det kun 76 gange og i 2004 69 gange.

Problematisk udvikling
"Hvis det er udtryk for, at der er færre ransagninger, hvor politiet først får en dommerkendelse, så siger det måske noget om, at politiet er blevet mindre grundige og bare gør det direkte i stedet for at få en forudgående dommerkendelse. Og det er problematisk," siger Henrik Stagetorn.

Sidste år fik politiet på forhånd en dommers tilladelse 870 gange, mens tallet for 2005 er 981, viser Rigspolitiets tal. Det betyder, at andelen af ransagninger, hvor politiet ikke på forhånd havde tilladelse, ud af det totale antal ransagninger er steget fra syv til 28 pct.

[email protected]

Kilde: