Filminstitut smider skattekroner ud af vinduet

Slettet Bruger,

13/06/2007

Danske filmskabere er gode til i hvert fald én ting: At få penge til at gå op i røg. Hvert år giver Det Danske Filminstitut millioner af kroner til instruktører og filmselskaber, men mange af filmene bliver aldrig til noget.

Nyhedsavisen har gennemgået tilskudene fra 2002 og 2003, da film fra disse år kan forventes at være færdige nu. Alligevel er det kun 39 ud af 72 film, der har nået det hvide lærred. Karin Nødgaard (DF) fra Folketingets kulturudvalg vil nu have at vide, hvad der er blevet af pengene.

"Det er dybt problematisk, at man så konsekvent bruger penge på noget, der aldrig resulterer i et produkt. Jeg vil gerne have helt klarhed over, hvad pengene er bliver brugt til, og hvor de penge er henne nu," siger kulturordføreren til Nyhedsavisen.

Blandt de største modtagere er kendte filmskabere som Bille August og Anders Thomas Jensen, der fik 474.000 kroner til at lave filmen "Lysets Engle", der aldrig nåede biograferne. Også Bille Augusts "Now You Don't" strandede, efter at have modtaget 1,5 millioner i tilskud. Tidligere på ugen kunne Ekstra Bladet afsløre, at Bille August modtog 3,3 millioner fra H.C. Andersen Fonden for en film om den berømte eventyrforfatter. Heller ikke disse penge har resulteret i andet end varm luft.

Filminstituttet uddeler årligt omkring 100 millioner kroner.

mkr

Kilde: