Fagforening blokerer privatisering

Slettet Bruger,

29/05/2007

Transportministeriets forhandlinger om et salg af Banedanmark Enterprise kører ikke på skinner. Ministeriet har lovet et salg inden sommer, men Dansk Jernbaneforbund bremser privatiseringen, skriver Jyllands-Posten. Men et snarligt salg er der slet ikke udsigt til, mener fagforeningens formand.

"Ministeriet har en meget tricky sag at løse, med mindre de har pengepungen med. Vi kan simpelthen ikke nå det inden sommerferien. I bedste fald kan det ske inden årsskiftet," siger Ulrik Salmonsen.

Salget, der har været planlagt siden 2004, er gået i hårdknude på grund af uenigheder om, hvilke vilkår tjenestemændene i Dansk Jernbaneforbund skal have i en ny virksomhed. Hvis de mister deres nuværende rettigheder om tre års rådighedsløn og en god pensionsordning, skal de have økonomisk kompensation, mener Ulrik Salmonsen. Tre millioner per medarbejder eller i alt 1,5 milliarder kroner.

Branchekilders antyder, at Dansk Jernbaneforbund lurepasser i forhandlingerne. I en forventet kommende DSB-privatisering kan de traditionelt magtfulde lokoførere opnå en overenskomst, som fagforeningen kan bruge som løftestang i forhandlingerne om Banedanmark Enterprise, lyder vurderingen.

Transportministeriet ønsker ikke at kommentere Dansk Jernbaneforbunds udmeldingerne. Men på Christiansborg er trafikpolitikerne trætte af, at salget ikke er afklaret.

"Jeg synes, den sag har trukket længe ud, og det må være i alles interesse at få det afsluttet," siger Venstres trafikordfører Kristian Pihl Lorentzen.

mol

Kilde: