En Aros-historie

Af Uwe Max JensenUdstillingen "Sculpture by the Sea" på Tangkrogen i Århus blev en stor publikumssucces

Slettet Bruger,

06/07/2009

Af Uwe Max Jensen

Udstillingen "Sculpture by the Sea" på Tangkrogen i Århus blev en stor publikumssucces. Alligevel ender udstillingen, der er arrangeret af kunstmuseet Aros, sandsynligvis med et underskud på over en million kroner. Det er Århus Kommune, der dækker underskuddet i kraft af en udstedt underskudsgaranti. Det har nu ikke afholdt kommunen fra at købe stort ind på udstillingen. Således har Århus Kommune indkøbt australske Benjamin Gilberts skulptur "Humpback Gunship" - i folkemunde Hval-ikopteren. Pris: 500.000 kroner.

I kataloget var prisen angivet til 220.000 kroner, men det var ifølge gallerist Charlotte Fogh, der står for salget af skulpturerne, en fejl opstået som følge af en kommunikationsbrist og fejl i omregningen af valuta.

Ifølge Charlotte Fogh tager Benjamin Gillbert normalt 590.000 kroner for et værk som "Humpback Gunship":

"Men han var så glad for udstillingen, at han gerne ville have, at den skulle blive i Århus. Derfor blev prisen lavere," fortæller Charlotte Fogh til JP Århus.

Århus Kommunes kulturrådmand Jacob B. Johansen (S) glæder sig ligefrem over en god handel, og rådmanden oplyser, at det er lykkedes kommunen at prutte om prisen og dermed skrælle 90.000 kroner af i forhold til normalprisen, så kommunen endte på en pris på 500.000 kroner.

"Selvom det ikke er kutyme at forhandle om prisen, så har vi fået prisen ned," siger kulturrådmand Jacob B. Johansen til JP Århus.

Kulturrådmand Jacob B. Johansens glæde er næppe udtryk for andet end uvidenhed. Kunstneren Benjamin Gilbert viste også "Humpback Gunship" som sit bidrag til søsterudstillingen "Sculpture by the Sea" på Bondi Beach i Australien i efteråret 2008. I efteråret var salgsprisen opgivet til 83.419 dollars. Da udstillingen fandt sted i Australien, må det antages, at der er tale om australske dollars. En australsk dollar koster dags dato 4,2422 kroner ifølge valutakurser.dk.

I efteråret 2008 kostede "Humpback Gunship" dermed kun 350.000 kroner. At Århus Kommune et halvt år senere kan glæde sig over at have betalt 500.000 kroner for skulpturen på et tidspunkt, hvor priserne på kunst på grund af finanskrisen for alvor er på vej ned, er ganske ubegribeligt.

Det kan ikke rubriceres som andet end en Aros-historie.

Uwe Max Jensen er kunstner og journalist

Kilde: