Eksperter advarer mod lønstigninger i det offentlige

Slettet Bruger,

04/08/2007

Efter at Dansk Folkeparti i denne uge meldte ud og fik støtte af Socialdemokratiet til, at de ville give fem mia. kr. til højere løn til de lavest lønnede offentlige ansatte, har også sygeplejerskerne meldt sig på banen for at få mere i løn.

En ny meningsmåling fra Gallup viser desuden, at hele 65% af danskerne støtter dem. Heraf et flertal, der gerne vil give mellem 2.000 og 5.000 mere om måneden til sygeplejerskerne. Kigger man kun på kvindernes stemmer er de villige til at give hele 4.000-5.000 mere om måneden. Det skriver berlingske.dk.

Eksperter advarer
Det er der dog ikke penge nok i kassen til, mener Torben M. Andersen, professor i økonomi ved Aarhus Universitet.

"Der er ikke et økonomisk råderum, som kan bruges til at hæve lønniveauet, med mindre man vil spare andre steder i den offentlige sektor. Politikerne risikerer at skabe nogle lønforventninger og nogle forventninger til den offentlige velfærdsservice, som ikke kan indfries," siger Torben M. Andersen.

Han bakkes op af overvismand Peter Birch Sørensen:

"Man kan sagtens have sympati for bestemte grupper af offentligt ansatte, som måske er sakket bagud i lønudvikling. Men i den nuværende situation er der simpelthen ikke plads til at øge de offentlige udgifter uden, at man presser det offentlige forbrug ned på andre områder eller finansierer det med højere skatter."

Sygeplejersker vil på niveau med privatansatte
Venstres politiske ordfører vil heller ikke garantere, at lønchecken bliver større.

"Det er noget arbejdsmarkedets parter diskuterer ved forhandlingsbordet. Men det er ikke sådan, at regeringen ikke gør noget for de offentligt ansatte. Vi har lige lavet en trepartsaftale med forbedringer for otte milliarder frem til 2011," udtaler Troels Lund Poulsen til berlingske.dk.

Det er dog Dansk Sygeplejeråds erklærede mål, at de inden 2012 vil op på samme lønniveau som privatansatte med samme længde uddannelse. Det vil betyde, at den gennemsnitlige lønningspose skal vokse fra 23.700 kr. til 35.000 kr.

LBO

Kilde: