Eksperter: Rigtig dom i Rønn vs. Langballe

Slettet Bruger,

18/09/2007

Det var lige som forventet og overenstemmelse med retspraksis, da Københavns Byret i går frifandt Birthe Rønn Hornbech for de anklager om citatfusk, som hendes folketingskollega Jesper Langballe havde mod hende. Det siger flere eksperter i ytringsfrihed i dagens Jyllands-Posten.

Langballe følte sig ellers godt krænket, da hans udtalelser om at "islam er en pest over Europa" i Rønn Hornbechs bog "Tale er guld" fik udformningen "muslimer er en pest over Europa". Trods en ændring i bogens andenudgave har Rønn Hornbech fastholdt, at citatet efter hendes mening sigter til alle muslimer og afspejler Dansk Folkepartis holdninger på udlændingeområdet. Men Langballes skarpe tone gør, at han må forvente skarpe reaktioner, fastslår dommen.

"Hvor domstolene tidligere lagde vægt på, om det, man sagde, var sandt, så ser de nu mere på, om der er baggrund for at sige det, det bliver sagt. Og når man selv kommer med skarpe meninger, kan man ikke være så fintfølende, heller ikke selv om det ikke er fuldstændig præcist, hvad der bliver sagt," forklarer lektor ved Aarhus Universitet Steen Schaumburg-Müller.

Ikke en sag for domstolene
Ifølge advokat Tyge Trier, der har speciale i ytringsfrihed, har Langballe overreageret ved overhovedet at tage sagen til retten.

"Kernen i ytringsfriheden er debatten, og der kan man ikke forlange, at politikerne går rundt med en guldvægt, hvor de vejer alt, hvad de siger nøje. Når Birthe Rønne Hornbech i øvrigt har rettet det, som hun har skrevet, virker det som pindehuggeri at køre sådan en sag," siger Trier.

Taberen i byretten giver til gengæld ikke meget for dommen og den begrundelser.

"Det er dybt betænkeligt. Respekten for ytringsfriheden kommer af, at ord betyder noget, at der er forskel på sanhed og løgn, og at man, når man udtaler sig, bærer et ansvar for at sige sandheden. Hvis Birthe Rønn Hornbech var blevet dømt, var der ikke tale om et indgreb i hendes ytringsfrihed. Det er noget sludder. De betragtninger, som bevirker, at hun bliver frifundet, virker på mig meget politiske," siger Jesper Langballe.

Langballe har endnu ikke besluttet, om sagen skal ankes til landsretten.

[email protected]

Kilde: