EU åbner armene for Mugabe

Slettet Bruger,

02/07/2007

Zimbabwes 83-årige diktator Robert Mugabe kan se frem til at blive modtaget med åbne arme allerede i år til et officielt topmøde i EU. Det sker stærkt mod Englands vilje. Britiske politikere har været de mest ivrige fortalere for fordømmelsen af Mugabes menneskerettighedskrænkelser i sit land og for sanktionerne mod Zimbabwe.

Men da Portugal overtog formandskabet for den Europæiske Union i går, meddelte den portugisiske premierminister, Jose Socrates, at det er Portugals mål at afholde det længe udskudte og aflyste topmøde mellem den Europæiske Union og den Afrikanske Union. For enhver pris. Det betyder at EU må opgive sine sanktioner og indrejseforbud mod Mugabe og invitere ham med til den fornemme komsammen d. 8. og 9. december i år.

Afrikanske Union solidarisk med Mugabe
For i den Afrikanske Union kræver man, at alle medlemsstater bliver behandlet ens, ellers kan der ikke være tale om noget topmøde. Mugabe-spørgsmålet var i 2003 årsag til, at EU-Afrika topmødet blev aflyst.

I Portugal erkender man, at Zimbabwes diktator ikke er helt stueren, men man vil gerne bøje sig for den Afrikanske Unions ønske for at lykkes i sit prestigeprojekt.

"Vi bliver nødt til at se de politiske omstændigheder for et sådant topmøde i øjnene. Den Afrikanske Union insisterer på, at hver medlemsstat bliver behandlet ens," siger den portugisiske udenrigsminister, Luis Amado, til The Guardian.

Inviteret trods "unævnelige handlinger"
Tysklands forbundskansler Angela Merkel bakker også op om beslutningen, selvom hun indrømmer, at Mugabe har begået "unævnelige handlinger".

Mugabe, som har siddet enevældigt på magten i Zimbabwe siden 1980, er mest kendt for sin blodige jordreform i 1990'erne, hvor han gav krigsveteraner frit lejde til at besætte og overtage hvide landmænds velfungerende landbrug. Mugabes sidste påfund er, at han vil nationalisere alle udenlandske virksomheder i Zimbabwe. Zimbabwe har masser af frugtbare arealer og var engang relativt velstående i forhold til sine naboer. I år er fire millioner mennesker i landet afhængige af nødhjælp.

hsh

Kilde: