EU-told på elsparepærer fra Kina gør det dyrt at spare på strømmen

Vi skal spare på strømmen for miljøets skyld, lyder det fra politikerne

Slettet Bruger,

29/04/2008

Vi skal spare på strømmen for miljøets skyld, lyder det fra politikerne. Men de selvsamme politikere er skyld i, at elsparepærerne er dobbelt så dyre, som de behøvede at være, skriver Politiken.

I Kina producerer man nemlig pærerne til halv pris, men for at beskytte især tyske producenter af elsparepærer har EU lagt så meget straftold på, at europæiske forbrugere ikke mærker de billige priser.

"Det her er et meget dumt eksempel på, hvordan snævre handelspolitiske interesser skader det store globale perspektiv, nemlig klimaproblemerne, som jo angår os alle sammen," siger John Kornerup Bang, globaliseringsekspert i den danske afdeling i Verdensnaturfonden WWF, til Politiken.

Kina eksporterede ifølge brancheforeningens formand i Beijing, Chen Yansheng, omkring 500 millioner elsparepærer til USA sidste år og omkring 220 millioner til EU, hvor der bor næsten dobbelt så mange mennesker som i USA.

Så sent som i 2007 forlængede EU straftolden, foreløbig til efteråret i år. EU-Kommissionen forsvarer ekstratolden med, at der er tale om "unfair konkurrence" fra Kinas side:

"Vi fandt ud af, at der var et problem med såkaldt dumping på det europæiske marked med elpærer. Så virksomheder i Kina og andre lande havde urimelige fordele og brugte det til at sænke prisen og sælge på det europæiske marked," forklarer en embedsmand fra kommissionen.

Hvis alle EU's pærer blev skiftet til en elbesparende model, ville det betyde, at der blev lukket 23 millioner ton CO2 mindre ud i atmosfæren hvert eneste år. Det svarer til halvdelen af Danmarks samlede årlige udledning af CO2, skriver Politiken.

[email protected]

Kilde: