Regeringen vil have demokratikanon

Slettet Bruger,

31/05/2007

Ligesom vi har en kulturkanon skal vi nu også have en kanon over demokratiet. Det er de Konservatives udenrigsminister Per Stig Møller, der sammen med Venstres undervisningsminister Bertel Haarder skal bygge det bolværk, der skal beskytte demokratiet mod totalitære ideologiers angreb.

"Historien viser, at hver generation har brug for at genopdage demokratiet. Vi så i 30'erne og i 70'erne, hvordan helt fundamentale demokratiske grundbegreber nærmest gik i glemmebogen blandt unge og intellektuelle. Dengang var det nazismen og senere kommunismen og marxismen, der var en trussel. I de kommende år er udfordringen religiøs fanatisme, hvor der jo er mennesker, der mener, at religion står over politik, og dermed over demokratiet. Derfor er det oplagt, at vi skaber bevidsthed om demokratiets historie, dets grundbegreber og dets kernetekster," siger Bertel Haarder til Berlingske Tidende.

CEPOS er med
Kanonudvalget består blandt andet af historiker David Gress og professor i statskundskab Peter Kurrild-Klitgaard, der begge er kendt for deres arbejde i den borgerligt-liberale tænketank CEPOS. Sammen med syv andre udvalgsmedlemmer skal de følge demokratiets udvikling fra flertalsstyret i det gamle Athen, over Montesquieus magtdelingslære om den lovgivende, udøvende og dømmende magt, den amerikanske uafhængighedserklæring og den danske grundlov. Formålet er at give den danske befolkning mulighed for at lære mere om de tanker, der ligger bag det politiske systems opbygning.

"Vi har jo en dyb tradition for folkeoplysning her i landet. Tænk på, hvad FOF og AOF fylder deres kursusprogrammer med. Det er ganske almindelige danskere, der gerne vil have mere at vide. Jeg forestiller mig, at det skal bruges til folkeoplysning og undervisning," siger Per Stig Møller.

Demokratikanonudvalget kommer til at bestå af Peter Kurrild-Klitgaard, David Gress, indvandrerkonsulent Esma Birdi, professor i historie Knud J. V. Jespersen, dr. pæd. Ove Korsgaard, sognepræst Katrine Lilleør, skoleleder Lise Egholm, juraprofessor Henning Koch og professor i filosofi Ole Thyssen.

mkr

Kilde: