De er rare, ryger pibe og er vilde med friværdi

Slettet Bruger,

10/10/2007

Af Lars Graae

Lars Graae er Business Development Manager

Jeg undrer mig tit over, hvorfor folk reagerer, som de gør.

Hvordan kan det f.eks. være, at det går nogenlunde ubemærket hen, at regeringen nu vil forære 68-generationen 100.000 kr. i skattefradrag, hvis bare de vil udskyde deres efterløn?

Jeg mener, - det er vel lidt mærkeligt at tænke på, når vi taler om et land, der ellers normalt går i ulighedsmæssig baglås, hvis ikke alle får nøjagtig lige meget ud af skattemæssige omfordelinger.

Jeg synes bare, at det sjovt at prøve at forstå, hvorfor det tilsyneladende er noget helt andet end f.eks. ændringer i topskatten, når Fogh ud af hatten trækker kæmpestore skattefordele til Danmarks suverænt mest velbjærgede generation.

Altså, for lige at opsummere: Det, der er lagt i kakkelovnen til, er, at 68-generationen som betaling for ikke at udnytte en anden fantastisk økonomisk fordel, de også har opnået - efterlønnen - skal betales med en 100.000 kroners skattefordel.

Med andre ord. Det er jo meget bedre for Fogh at forære Flemming Østergaard en sushi-tur på Umami, fordi han jo så forhåbentligvis til gengæld misser flyet til Costa del Sol.

Regnestykket går sådan set op. Ingen taber en eneste krone, for det er sådan set en billigere løsning for samfundet. Man flytter de glade 68'ere fra en dyr ordning til en mindre dyr ordning. Men så er det jeg bliver nysgerrig, - er dét det eneste, det drejer sig om, når vi taler fordelingspolitik i Danmark?

Er grunden til, at protesterne ikke opstår, at folk godt er klar over, at den her form for skattelettelse alligevel aldrig vil kunne havne i andres lommer end 68'ernes? Altså at hvis ikke det her bliver til noget, så bliver pengene ihvertfald ikke ledt over i egne lommer?

Betyder det så ikke med andre ord, at folk først slår på tromme for begreber som lighed og ulighed, når vi taler om penge, der eventuelt godt kunne havne på ens egen bankbog?

Jeg bliver nok klogere en dag, men lige pt. kniber det bare lidt med at forstå, hvorfor disse dybt rodfæstede danske værdibegreber er en lidt ... skal vi sige variabel størrelse.

Hvad tror du mon, at forklaringen er?

Kilde: