Danske børn er for meget i institution

De store offentlige tilskud til børnepasning i Danmark gør, at ni ud af ti børn er i vuggestue eller hos en dagplejer, inden de er fyldt tre år, me...

Slettet Bruger,

30/04/2008

De store offentlige tilskud til børnepasning i Danmark gør, at ni ud af ti børn er i vuggestue eller hos en dagplejer, inden de er fyldt tre år, mens 96 procent af alle børn går i børnehave. Og de er der i alt for lang tid, advarer børneeksperter nu i Nyhedsavisen.

"Når børn tilbringer otte timer dagligt i vuggestuen eller børnehaven, bliver det en belastning for dem, og det burde de forskånes for," siger børnepsykolog Margrethe Brun Hansen til Nyhedsavisen.

Også lektor i småbørnspædagogik ved Danmarks Universitetsskole Stig Broström mener, at børnene er alt for længe i institution.

"Uanset at barnet gør det, som det synes bedst om, nemlig at lege og være sammen med andre børn, så er otte timer en alt for lang institutionsdag," siger lektor Stig Broström.

Det er simpelthen for krævende for børn at skulle forholde sig til andre børn og pædagoger, at skulle indrette sig under institutionens regler og at skulle anstrenge sig for at gøre alt rigtigt i så mange timer af gangen, mener han.

Ifølge den økonomiske ekspertise fører offentlige tilskud til en ydelse til et større forbrug af ydelsen, men børneeksperterne anbefaler ikke at øge forældrebetalingen i daginstitutionerne for at mindske forbruget af dem. De sætter i stedet deres lid til mere fleksible arbejdstider for forældrene.

"Der kunne hentes mange timer hjem til børnene, hvis småbørnsforældre fik bedre mulighed for flekstid og hjemmearbejde. For så ville de kunne tilrettelægge deres arbejde med forskudt arbejdstid," siger Stig Brostrøm til Nyhedsavisen.

[email protected]

Kilde: