Dansk professor bakker op om ret til at eje våben i USA

Af Ole Birk OlesenFor første gang i 70 år tager USA's højesteret i dag hul på en sag om, hvorvidt den amerikanske forfatning garanterer retten til ...

Slettet Bruger,

18/03/2008

Af Ole Birk Olesen

For første gang i 70 år tager USA's højesteret i dag hul på en sag om, hvorvidt den amerikanske forfatning garanterer retten til at eje våben i hjemmet. Og med på sidelinjen er den danske professor i statskundskab ved Københavns Universitet og USA-ekspert Peter Kurrild-Klitgaard.

"Min egen rolle er aldeles beskeden og mestendels symbolsk," skriver Kurrild-Klitgaard på bloggen punditokraterne.dk.

Professoren, som senest har været med til at udarbejde regeringens demokratikanon, er medunderskriver af et såkaldt "brief", som er sendt til retten af en gruppe af internationale akademikere. De argumenterer for, at de i amerikansk sammenhæng strikse våbenlove i Washington DC er i strid med forfatningen.

"Klagerens våbenlove udgør en ekstrem afvigelse fra internationale normer, er ikke retfærdiggjort i klagerens legitime interesser og krænker den fundamentale ret til selvforsvar," konkluderer de i deres brief.

Sagen, der er døbt "District of Columbia vs. Heller", handler om en pistol, som amerikaneren Dick Anthony Heller gerne vil have lov at have i sit hjem i Washington. Han har forsøgt at registrere pistolen ved de lokale myndigheder, men er blevet afvist, for District of Columbia har forbudt, at borgere kan registrere og dermed eje håndvåben.

Heller argumenterer, at han i henhold til den amerikanske forfatnings "Second Amendment" har ret til at have våbnet i sit hjem til brug for selvforsvar. Han siger, at han lever i område med meget kriminalitet.

[email protected]

Kilde: