Dansk nazisamarbejde indeholdt også medicinske forsøg med mennesker

Slettet Bruger,

20/10/2007

Danske forskere udviklede medicin, som blev afprøvet på KZ-fanger i lejren Buchenwald. I en ny bog, "Medicin uden grænser", blotlægger historikeren Henrik Tjørnelund det tætte samarbejde mellem Nazityskland og det danske Statens Serum Institut. Det skriver Politiken.

26 fanger i den tyske lejr Buchenwald blev udsat for forsøgsvaccinen Kopenhagen, der skulle forhindre plettyfus. Indsprøjtningerne blev foretaget af tyske læger, men direktør for Statens Serum Institut, Jeppe Ørskov, var blevet informeret om, at den vaccine, man var i gang med at udvikle, ville blive afprøvet på "på større grupper af udsatte mennesker".

Samarbejdet fortsatte
"Den almindelige forestilling om, at vi danskere efter 9. april viste tyskerne den kolde skulder, holder ikke for Seruminstituttets vedkommende. Man fortsatte det gode samarbejde fra før krigen - også efter samarbejdsregeringens sammenbrud i 1943," siger Henrik Tjørnelund til Politiken.

De danske forskeres samarbejde med besættelsesmagten skete med regeringens viden. Hver uge holdt Jeppe Ørskov møde med statens tilsynsførende, bl.a. departementschef K.H. Kofoed, der siden blev finansminister og en kort overgang statsminister.

Flere politikere har efter krigen forsvaret nazisamarbejdet, senest Socialdemokraternes formand, Helle Thorning-Schmidt. "Det lykkedes for Danmark at komme gennem krigen uden at menneskeliv gik tabt i større omfang, end det skete, og at de danske jøder kom i sikkerhed på det rigtige tidspunkt," sagde hun i et interview til Jyllands-Posten.

[email protected]

Kilde: