Dansk bistand til verdens værste regimer

Slettet Bruger,

08/05/2007

Af Helene Schou Haabegaard

Den danske ulandsbistand er med til at holde liv i undertrykkende regimer i udviklingslandene, og den virker dermed stik imod hensigten. Så kontant lyder beskeden fra Christian Bjørnskov, lektor på Handelshøjskolen i Århus og ekspert i ulandsbistand.

"Ulandshjælpen kan have negative og utilsigtede bivirkninger: Regimer af enhver type kan bruge den til at blive ved magten, og vi ved også, at en række reformer af f.eks. retsvæsen, der på længere sigt vil forbedre menneskerettighedssituationen, udskydes længere tid, jo mere bistand man får. Så på flere måder er hjælpen faktisk en del af fattigdomsproblemet, og ikke en løsning," siger Christian Bjørnskov til 180Grader.dk.

Udtalelsen kommer efter, at menneskeretsorganisationen Freedom House netop har udsendt en ny rapport om menneskerettighedernes vilkår i en række lande. Blandt de otte værste regimer er Sudan, som modtager 130 millioner kroner i årlig støtte fra Danmark. Om støtten til Sudan siger udviklingsminister Ulla Tørnæs:

"Danmark yder ikke støtte til diktaturer. Og der er selvfølgelig en grund til at f.eks. Sudan og Zimbabwe ikke er danske programsamarbejdslande."

Men selvom Sudan ikke har status som et dansk programsamarbejdsland, modtager det stadig finansiel støtte fra den danske statskasse. Det fremgår af Udviklingsministeriets egen hjemmeside. Det ville udviklingsministeren dog ikke forholde sig til i sit skriftlige svar til 180Grader.dk.

Hun er desuden uenig i Bjørnskovs kritik.

"I de lande, hvor der er problemer med demokratiet, støtter vi opbygning af demokrati, god regeringsførelse og respekt formenneskerettigheder. Og vi yder støtte på en måde, så vi sikrer, at pengene ikke misbruges. Vi må ikke lade de fattigste i stikken ved at afvise samarbejde," siger Tørnæs til 180Grader.dk

Men Christian Bjørnskov er skeptisk overfor muligheden for påvirkning ved hjælp af ulandsbistand.

"Selvom der i de senere år har været speciel fokus på menneskerettigheder, fører bistanden ikke til en forbedring, og vi giver fortsat hjælp til styrer, der opfører sig ganske ubehageligt overfor deres befolkninger," siger Christian Bjørnskov.

Programsamarbejdslandene Egypten, som står for 1,7 % af den direkte danske ulandsstøtte, og Bhutan, som får 1,5 % defineres også som ufrie i rapporten.

Af ikke-programsamarbejdslande modtager Eritrea 19,1 millioner årligt og Kina 47,5 millioner årligt.

Kilde: