Danmark på vej mod lavere vækst

Slettet Bruger,

30/04/2007

Dansk økonomi er ved at miste pusten. Det viser de danske virksomheders forventninger til det kommende kvartal, som man kan se hos Danmark Statistik i dag. Værst ser det ud hos industriens arbejdsgivere, hvis forventninger til væksten er faldet fra otte procent i sidste måned til blot tre procent i denne måned.

Også optimismen i bygge- og anlægssektoren er blevet meget mindre i løbet af kort tid. I marts lå forventningerne til de næste tre måneder på 11 procent, nu er de faldet til 6 procent. Hele 28 procent af virksomhederne angiver at mangel på arbejdskraft giver produktionsbegrænsninger.

De samlede tal for industri, bygge- og anlæg samt servicesektoren viser, at erhvervslivets tro på fremtiden ikke har været mindre siden september måned 2005.

"Den sammensatte konjunkturindikator for de tre sektorer er kommet ned fra de meget høje niveauer vi så igennem 2006, hvilket grundlæggende er i overensstemmelse med vores - og stort set alle andres - vurdering af, at dansk økonomi er på vej ned i et lavere gear rent vækstmæssigt," siger cheføkonom Jes Asmussen fra Handelsbanken.

Sidste år pegede OECD på mangel på arbejdskraft som årsag til deres forventninger om, at Danmark vil få den laveste vækst blandt alle OECD-lande i perioden 2008-12.

Kilde: