Danmark har nu verdens højeste skat

Engang havde Danmark "kun" verdens næsthøjeste skattetryk, men det er fortid nu, efter at den borgerlige regering i Sverige har sænket skatten så m...

Slettet Bruger,

11/03/2008

Engang havde Danmark "kun" verdens næsthøjeste skattetryk, men det er fortid nu, efter at den borgerlige regering i Sverige har sænket skatten så meget, at Danmark nu simpelthen har verdens højeste skattetryk. Det skriver Børsen.

Det er nye reviderede tal fra de statistiske bureauer i Danmark og Sverige, der viser udviklingen. Skattetrykket i Danmark i år vil være på 48,4 procent af BNP mod 47,8 procent i Sverige.

Meget tyder imidlertid på, at afstanden bliver større i de kommende år. For den svenske statsminister, Fredrik Reinfeldt, har netop i weekenden på Moderaternes landsmøde lovet yderligere skattelettelser i Sverige. Det øger presset på skattelettelser i Danmark, mener skatteminister Kristian Jensen.

"Sveriges proklamation af at ville sænke skatten på arbejde øger presset på, at vi i Danmark får et godt resultat ud af skattekommissionens arbejde. Jeg har klart en vision om, at vi har en lavere skat i 2011, end vi har i dag. Hvis ikke vi har det, har jeg gjort mit arbejde dårligt, eller også har vi fået en anden skatteminister," siger Kristian Jensen til Børsen.

Den skattelettelse, som regeringen vedtog i efteråret, er med til at sende det danske skattetryk ned på 47,4 pct. næste år, hvor mellemskattegrænsen bliver sat i vejret, men Sverige kommer stadig til at ligge en anelse lavere, og det er endda uden de nye bebudede skattelettelser fra Reinfeldt-regeringen.

Cheføkonom Mads Lundby Hansen fra tænketanken CEPOS mener, at regeringen nu må være mindst lige så ambitiøs som den svenske regering, d.v.s. få skattetrykket ned på under 45 procent.

"Det er en lettelse på omkring 3 pct. af bnp, og brugt rigtigt vil sådan en skattelettelse kunne give en marginalskat på 40 pct. for alle danskere. Der burde være en politisk vilje til at lave århundredets skattereform i Danmark," siger Mads Lundby Hansen og påpeger, at omkostningen for staten på cirka 59 mia. kr. skal ses i sammenhængh med at de samlede offentlige udgifter løber op i 800 mia. kr.

Hos regeringens støtteparti, Dansk Folkeparti, er man imidlertid helt ligeglad med, at fædrelandet sætter verdensrekord i skattetryk, så længe pengene bare bliver brugt på offentligt betalt velfærd, som der ifølge skatteordfører Mikkel Dencker helst skal kastes endnu flere af skatteydernes penge efter fremover.

"Det er selvfølgelig en tankevækkende udvikling. Men vi ser skatten som et instrument til at finansiere velfærden, og så længe vi mener, at velfærden halter bagefter, har vi ikke i sinde at sætte skatten ned," siger Mikkel Dencker til Børsen.

[email protected]

Kilde: