DR-journalist i ny hvidvaskning af venstreorienteret despot

Af Ole Birk OlesenI cubanernes øjne er præsident Fidel Castro ikke en diktator, for de kan godt lide ham

Slettet Bruger,

21/02/2008

Af Ole Birk Olesen

I cubanernes øjne er præsident Fidel Castro ikke en diktator, for de kan godt lide ham. Sådan lød argumentationen fra Danmarks Radios Sydamerika-ekspert, journalist Niels Lindvig fra P1's Orientering, da i går han skulle karakterisere Fidel Castro i radioen.

Adspurgt hvilken slags leder, den afgående Fidel Castro opfattes som af cubanerne, svarede Niels Lindvig således:

"Det er ikke en diktator, altså. Det er meget få cubanere, der vil opfatte Fidel Castro som en diktator. Det betyder ikke, at de ikke kan se, at der er problemer i Cuba, og der er et stort mål af irritation over de ting, der halter i landet, men Fidel Castro er stadigvæk meget afholdt af rigtig mange cubanere, til trods for de kalamiteter der er i Cuba," lød det fra Niels Lindvig.

Udtalelsen undrer journalisten og Cuba-kenderen Øjvind Kyrø. Han mener ikke, at der kan herske tvivl om, at Fidel Castro er en diktator, og hvad cubanerne mener om ham, kan man kun vanskeligt sige noget fornuftigt om.

"Han har jo enevældig magt, og der er ikke noget demokrati, ingen pressefrihed, ingen ytringsfrihed, ingen forsamlingsfrihed. Så det må man da kalde et vaskeægte diktatur. Klinisk og objektivt set er han en dikator, fordi han opfylder alle de karakteristika, som definerer en diktator," siger Øjvind Kyrø til 180Grader.dk.

Han vil ikke udelukke, at Castro blandt mange cubanere stadig er populær, men siger også at han helt er holdt op med at gætte på, hvad undersåtter i et diktatur i virkeligheden mener. For når de udtaler sig om deres synspunkter, sker det med den viden i baghovedet, at de af regimer som det cubanske kan blive straffet for deres meninger, hvis de opfattes som afvigende.

Castro styrer medierne
Samtidig pointerer Øjvind Kyrø, at cubanerne ikke har andre medier at orientere sig hos, end dem der er styret af Fidel Castro, og at Castro på eminent vis formår at bruge sin mediekontrol til at fremstille sig selv som nationens ansvarlige og omsorgsfulde leder.

"Alle medier er jo statsstyrede, og to tredjedele af cubanerne har aldrig kendt andre chefer for deres land end Fidel. Derfor er han jo nærmest en landsfader for dem - han opfører sig også som sådan en. Hvert år i september-oktober kommer der f.eks. en orkan ind over farvandet omkring Cuba. Så sidder cubanerne og kigger på den lokale Jesper Theilgaard, som viser, at orkanen nu er på vej mod Cuba, og så lige pludselig træder Fidel Castro ind og overtage mikrofonen fra denne Jesper Theilgaard og siger, 'det er helt rigtigt, og orkanen har præcis den samme retning, som den havde i 1962, hvor den røg over det sydlige Cuba, og hvor vi glemte at evakuere folk, nu har jeg beordret civilforsvaret til at gøre det, og desuden skal vi have slukket for strømmen fra i morgen klokken 22 for at undgå skader" og dit og dat. Han overtager simpelthen styringen af tv-programmet og forklarer cubanerne, hvordan han ordnet det hele, så dødsfald bliver undgået. Og der elsker cubanerne ham jo, for der er han en mand, der tager sit ansvar på sig og bekymrer sig om folk," siger Øjvind Kyrø og tilføjer:

"Men de hader ham jo, når de ikke må sige, hvad de mener, når der ingen pressefrihed er, og når de skal stå i lange køer for at få de mest basale fornødenheder, som så er udsolgt, når de når frem."

Ikke første gang for Lindvig
Det er ikke første gang, at DR-journalist Niels Lindvig bruger sin adgang til æteren via det licensfinansierede DR til at hvidvaske sydamerikanske despoter med en socialistisk baggrund. Da Venzuelas præsident, Hugo Chavez, i maj sidste år lukkede en tv-station, der var kritisk over for hans styre, skred Niels Lindvig også til forsvar for Chavez i radioen med udtalelser om, at tv-stationen selv var ude om lukningen.

"Jeg mener faktisk ikke, man kan sige, at RCTV er blevet lukket. De har bare ikke fået fornyet deres sendetilladelse," sagde Niels Lindvig senere til 180Grader.dk.

[email protected]

Kilde: