Dansk Folkeparti på faneflugt

Slettet Bruger,

25/11/2007

Borgerligt parti, midterparti eller socialdemokrater i forklædning. Meningerne er mange om Dansk Folkeparti, der gennem seks år har ageret fast støtteparti for VK-regeringen. Men med Fogh-regeringens udmeldinger om et bredt samarbejde, regeringsgrundlaget med skattereform og højere ulandsbistand samt senest udnævnelsen af DF's torn i øjet, Birthe Rønn Hornbech, til integrationsminster, så lyder også nye toner fra Dansk Folkeparti. Det skriver Berlingske Tidende. Partiet har fælles holdninger med Socialdemokraterne på områder som velfærd, socialpolitik og udenlandsk arbejdskraft, og de er villige til at udnytte det flertal, de har med S og SF.

"Hvis der er sager, hvor vi har mulighed for at komme igennem med noget sammen med Socialdemokraterne, som vi ikke kan komme igennem med over for regeringen, så går vi sammen med Socialdemokraterne," siger DF-næstformand Peter Skaarup til Berlingske Tidende.

Udmeldingen er en klar reaktion på Foghs modvilje mod at bruge det spinkle VKO-flertal, der er i Folketinget. Hvis han kan finde andre samarbejdspartnere, så kan vi også, lyder det fra Skaarup. "Vi vil ikke tages for givet," siger han. Og det er der ifølge Skaarup en tendens til at Fogh gør for tiden.

"Nogle gange har han måske gjort det. For eksempel med skatteomlægningen i efteråret, hvor han pludselig spillede ud med et forslag om at sænke topskatten. Og forleden dag spillede han så ud med en skattereform, hvor han vil sænke marginalskatten markant. Det er heller ikke noget, der er groet i vores have, for hvor skal de penge komme fra," siger Peter Skaarup.

S: Alle mandater lige gode
Hos Socialdemokraterne har man endegyldigt forladt tanken om, at DF ikke er "stuerene". Forleden mødtes Helle Thorning-Schmidt med Pia Kjærsgaard for at diskutere strategi i forbindelse med partiernes ønske om et lønløft i det offentlige, og også den nye invitation fra Peter Skaarup tager man velvilligt imod.

"Vi har det sådan efter valget den 13. november, at vi vil afsøge alle muligheder for at få mest mulig politik gennemført, og der er alle mandater er lige gode. Så når det kommer til konkrete politikområder, hvor vi kan skabe flertal sammen med Dansk Folkeparti, så vil vi bestemt afprøve den mulighed, siger Socialdemokraternes politiske ordfører Henrik Sass Larsen til Berlingske Tidende.

Venstres nye politiske ordfører, Inger Støjberg, forstår til gengæld ikke DF. Samarbejdet med partiet har været glimrende de sidste seks år, og det er naturligt at Dansk Folkeparti er med som fast part i et nyt bredt samarbejde i Folketinget, mener Støjberg.

[email protected]

Kilde: