Dansk Folkeparti: Vild med alternativ behandling - uden dokumentation

Slettet Bruger,

01/10/2007

Af Ole Birk Olesen

"Dansk Folkeparti - i front med alternativ behandling," lød overskriften på et ugebrev, som partiformand Pia Kjærsgaard for nylig sendte ud. Dansk Folkeparti vil indføre såkaldt "grønne hospitalsafsnit" i det offentlige sundhedsvæsen, hvor patienterne kan modtage behandling med homoøpatiske produkter, zoneterapi og akupunktur. Pia Kjærsgaard er ikke i tvivl om, at den slags kan helbrede mennesker:

"Mange såkaldt eksperimentelle behandlingsformer har med stor succes være anvendt i århundreder uden for vores egen verdensdel. Akupunktur blev i mange år betragtet som en alternativ behandlingsform - i Kina er det en helt 'konventionel' behandling af en lang række sygdomme og lidelser - og der kan nævnes mange andre behandlingsformer eller præparater. I Taiwans hovedstad Taipei besøgte jeg i øvrigt et hospital udelukkende med det, vi vil kalde alternativ behandling - men befolkningen i Taiwan kalder det 'traditionel' behandling. De synes ikke, det er spor mystisk," skriver hun.

Dansk Folkeparti kan imidlertid ikke henvise til forsøg, som dokumenterer, at den alternative behandling, som partiet vil have indført på landets offentlige sygehuse, gør mennesker raske.

Birthe Skaarup: Fordi mange bruger det
"Vi går ind for at se med milde øjne på alternative behandlingsmetoder, fordi så mange mennesker i Danmark benytter det," siger sundhedsordfører Birthe Skaarup til 180Grader.dk og fortsætter: "Og fordi vi har fået oprettet Videns- og Forskningscenter for Alternativ Behandling, der har et meget vidt forgrenet interessefelt, hvor forskere kan søge om midler, og hvor bestyrelsen også består af læger."

Har videnscenteret dokumenteret en effekt af de alternative behandlinger?
"Vil du godt være venlig at ringe til dem, så kan du få alle de oplysninger, du vil have."

Det vil jeg gerne, men hvis I vil bruge offentlige midler på den form for behandling på hospitalerne, har I så ikke også selv en idé om, at effekten er dokumenteret?
"Det har en effekt. Lægerne benytter da akupunktur, det ved du jo godt, ikke? Du ved vel også, at de benytter zoneterapi, ikke?"

Peger på igangværende forsøg
Man kan finde læger, der bruger hvad som helst, men kan I henvise til dokumentation, der bakker op om disse behandlingers effekt?
"Jeg kan fortælle dig, at der er et forskningsprojekt på Århus Kommunehospital, der er finansieret af penge fra Videns- og Forskningscenteret plus andre fonde, som en meget højt estimeret professor, Ronald Dahl, er i gang med at gennemføre. Han ser på, hvordan homoøpati, zoneterapi og almindelig konventionel behandling opfører sig overfor folk med allergi og astma. Han er ikke hvem som helst, skal jeg hilse og sige."

Det er altså et igangværende forsøg, som der endnu ikke er konkluderet noget på. Jeg spørger igen: På hvilken baggrund vil I kaste offentlige midler efter disse behandlinger?
"Jeg synes, du skal ringe til Videns- og Forskningscenter for Alternativ Behandling."

Det er ikke dem, der har besluttet, at Dansk Folkeparti skal gå ind for alternative behandlingsafsnit på de offentlige sygehuse, det er jer. Så jeg spørger igen: På hvilken baggrund går I ind for det?
"Det er dem, der har sat det forsøg i gang på Århus Kommunehospital."

Ring til nogen andre
Det er et forsøg, som ikke er færdiggjort. På hvilken baggrund mener I, at der skal bruges penge på allternativ behandling på sygehusene?
"Vil du godt være venlig at ringe til Videns- og Forskningscenteret, for de har præmisserne. Det er dem, der har bevilget pengene til det."

Hør her, Birthe Skaarup: I vil have bl.a. homøopati ind på de offentlige hospitaler. På hvilken baggrund vil I det? Det kan Videns- og Forskningcenteret for Alternativ Behandling ikke svare på, for det er ikke dem, der har besluttet, at I skal gå ind for det.
"Nej, men helt ærligt synes jeg, at du bliver nødt til at ringe til dem om det forsøg, som Ronald Dahl har i gang."

Men det forsøg er jo ikke færdiggjort.
"Nu går jeg til det møde, jeg skal til. Du bliver nødt til at acceptere, at du skal tale med dem, for det er dem, der har igangsat det forsøg," siger Birthe Skaarup.

[email protected]

Kilde: