DF: Landbrugsliberaliseringer bedre end bistand

Hvis man skal gøre noget ved fattigdomsproblemerne i Afrika, så skal man ikke bruge flere penge på bistand, men i stedet liberalisere handlen ved a...

Slettet Bruger,

14/01/2008

Hvis man skal gøre noget ved fattigdomsproblemerne i Afrika, så skal man ikke bruge flere penge på bistand, men i stedet liberalisere handlen ved at fjerne landbrugsstøtten og EU's toldbarrierer, mener Dansk Folkeparti. Det skriver Jyllands-Posten.

"Det vil samtidig både give højere vækst i den tredje verden og lavere forbrugerpriser i EU og Danmark," siger DF's udviklingsordfører Tina Petersen til Jyllands-Posten.

Udmeldingen vækker glæde hos SF's EU-parlamentariker Margrethe Auken. Dansk Folkepartis centrale rolle i forhandlinger med regeringen, ikke mindst i forhold til skatten, betyder, at partiet skal være garant for landbrugsstøttens afskaffelse.

"Det betyder, at Dansk Folkeparti nu må ind og bekæmpe alle snuskede forsøg på at afværge, at landbrugsstøtten fjernes. Og der er mange snuskede forsøg i Danmark - først og fremmest kompenserer vi med skattelettelser til landmænd for de små nedskæringer, der er sket i landbrugsstøtten,"siger Margrete Auken.

Flere hundrede milliarder til ulandene
Dansk Folkepartis liberaliseringslyst vækker glæde hos Christian Bjørnskov, der forsker i udviklingsbistand ved Handelshøjskolen i Århus. Særligt afskaffelsen af toldbarriererne ville kunne få den helt store effekt på ulandenes økonomi.

"Vi ved, at det er den helt store nøgle til at løse ulandenes problemer. Det vil betyde flere hundrede milliarder i indkomststigning i ulandene," siger Christian Bjørnskov til Jylland-Posten.

Bjørnskov peger også på beregninger, der viser at en gennemsnitlig dansk familie vil kunne spare 10.000 på forbrug ved frihandel.

[email protected]

Kilde: