Christmas bagland: Exit er partiledelsens skyld

Slettet Bruger,

05/12/2007

Af Ole Birk Olesen

I den konservative vælgerforening i Rudersdal, hvor Pia Christmas-Møller var folketingskandidat ved valget den 13. november, er man kede af, at folketingsmedlemmet ikke længere vil være med i den konservative folketingsgruppe. Her skydes skylden klokkeklart på partiledelsen med Bendt Bendtsen i spidsen.

"Vi har gjort en kæmpe indsats for at få hende valgt, og vi har oven i købet opnået det, at hun faktisk fik en del flere stemmer end nummer to, Lars Barfoed. Derfor er vi selvølgelig også særdeles skuffede over den behandling, som hun efterfølgende har fået i folketingsgruppen," siger næstformanden for de Konservative i Rudersdal, Christian Fischer Trollo, til 180Grader.dk

Hvad var der galt med den behandling?
"Vi mener jo, at hun burde have haft en mere fremtrædende post, end hun har nu. Det er fair nok, at man gerne vil have en anden politisk ordfører på, og jeg har slet ikke noget at udsætte på den nye politiske ordfører (Henriette Kjær, red.), men så kunne man måske have fundet en anden plads i gruppeledelsen til hende. F.eks. kunne det jo være den, som nu er besat med tillægsmandatet fra Nordsjællands Storkreds, nemlig næstformandsposten som Lars Barfoed har fået. Men hun har fået et vink med en vognstang om, at hun ikke er ønsket her - anderledes kan jeg ikke læse det - og det synes jeg er en meget uheldig tackling af situationen, specielt når man ser hendes valgresultat. Uden hende havde vi måske kun fået ét mandat i Nordsjælland."

Resultat af "typisk konservativ magtkamp"
Måske har ledelsenn bare vurderet, at Pia Christmas-Møller ikke er specielt god til at sælge billetter for partiet, når hun er på tv-skærmen?
"Det ville så være en fuldstændig fejlvurdering, og jeg tror simpelthen ikke, at det er det, der er sket. Jeg kan godt se, at der foregår et spil - en typisk konservativ magtkamp."

Hvilken magtkamp?
"Jeg ved ikke præcist, hvad der foregår, men jeg ville ikke kunne forstå, hvis beslutningen var truffet ud fra en idé om manglende evner, konservatisme eller indsats hos Pia."

Er det fordi Pia Christmas-Møller er på den forkerte side i kampen mellem Lene Espersen og Connie Hedegaard om at blive Bendtsens afløser?
"Det sagde du. Jeg aner ikke, hvor hun er i den kamp, men det kan godt være, at det er det," siger Christian Fischer Trollo.

Han mener, at beslutningen om, at Pia Christmas-Møller ikke længere skulle være medlem af gruppeledelsen, er et bevis på, at Bendtsen og co. trænger til at lære noget om ledelse.

"Politisk set synes jeg, at ledelsen og de Konservative gør det rigtigt, rigtigt godt. Men ledelsesmæssigt kunne de godt nok lære en hel del," siger Christian Fischer Trollo.

Hvad kunne de lære?
"Denne her situation kunne de f.eks. sagtens have tacklet uden at træde en masse mennesker over tæerne. De kunne have byttet lidt om på gruppeledelsens pladser og på den måde have opnået det samme uden at træde nogen over tæerne. Lars Barfoed ville jo ikke på nogen måde kunne sige, at det vare urimeligt, hvis han mistede næstformandsposten, når han nu er valgt på et tillægsmandat og ikke har solgt nær så mange billetter som Pia. Det signal, man nu sender, er, at hvis man klapper i hænderne, når mester taler, så er alt fint, men hvis du har din egen holdning til noget, så er du ikke ønsket."

Lars Barfoed har da heller ikke bare klappet hælene sammen - han har da også haft sine egne idéer, ikke?
"Ja ... Det ved jeg nu ikke, om jeg synes. Han har måske udtalt sig til fordel for konservative kerneværdier, men det at han melder højere ud, at vi stadig gerne vil have lavere skat efter skatteforhandlingerne, det kan jo ikke hidse nogen op. Men hvis man som Pia begynder at tale om folkeafstemning om EU, så er det selvfølgelig noget, som kan have en betydning for nogen, og det har helt tydeligt været et problem."

Ledelsen har fået advarsel
Mangler hun ikke lidt loyalitet overfor partiet, hvis hun ikke vil være med i den konservative folketingsgruppe, blot fordi hun har mistet en attraktiv post?
"Nej, jeg synes faktisk, problemet går den anden vej. Der er udvist en mangel på respekt for hendes indsats. Hvis der er nogen, som i den grad har givet sig for partiet og har været medvirkende til, at der der ro på vandet, som der er nu, så er det da i hvert fald Pia Christmas-Møller. Og hun har luftet sin utilfredshed. Der er blevet sagt noget, men jeg ved ikke præcist, hvad der er blevet sagt. Det kan ikke komme bag på ledelsen, at der kommer en rektion."

Ledelsen har fået en advarsel?
"Hun har i hvert fald givet udtryk for sin utilfredshed med det, der skete, så de ikke kunne være i tvivl ," siger Christian Ficher Trollo, næstformand for de Konservative i Rudersdal.

[email protected]

Kilde: