Carina Christensen: Kunstens vigtigste rolle er at provokere

Kunst skal provokere, kunst skal provokere, kunst skal provokere

Slettet Bruger,

11/08/2009

Kunst skal provokere, kunst skal provokere, kunst skal provokere. Det er budskabet fra kulturminister Carina Christensen i et interview med Politiken, efter at hun selv er blevet kritiseret af Dansk Folkepartis leder, Pia Kjærsgaard, for ikke at være provokerende nok i forhold til kunstnerne i Danmark.

"Jeg kan ikke se, at det er en særskilt opgave for mig som kulturminister at gå ud og provokere. Jeg synes, det er kunsten, der skal provokere, det er kunstnerne, der skal provokere. Og det gør de også. Heldigvis," siger Carina Christensen til Politiken og fortsætter:

"Folk bliver forargede over et teaterstykke, de har set, eller de ser en skulptur ude på torvet, som de synes, det er helt forfærdeligt, at man har sat op. Så bliver folk inderligt sure eller forargede eller glade eller noget andet. Og det er det, kunsten skal gøre. Det er det, jeg ser som den vigtigste rolle. Så skal jeg skabe rammerne for, at det kan lade sig gøre, og støtte, at kunsten kan komme frem. Også den eksperimenterende kunst."

Pia Kjærsgaards udtalelse om, at man bør tage statsstøtten fra en række kunstnere for at hive dem ud af den forestilling, at det, de laver, er kunst, har Carina Christensen intet til overs for:

"Jeg vil slet ikke udtale mig om hverken det ene eller det andet, men bare sige, at vi har noget, der hedder armslængdeprincippet i det her land, og det sætter jeg meget højt. Det er fagfolk, der afgør, hvad det er for noget kunst, vi støtter, og så må det være op til folk at afgøre, hvad de synes er god kunst, og hvad de synes er dårlig kunst. Det er ikke politikerne, der bestemmer, hvad der er god og dårlig kunst. Det, kunsten kan, er at provokere. Og her er åbenbart noget, der i høj grad provokerer Pia Kjærsgaard," siger hun.

Klik her for at læse hele interviewet på politiken.dk

[email protected]

Kilde: