CO2 kan gemmes i den danske undergrund

Slettet Bruger,

21/10/2007

Fra jorden er det kommet, og i jorden skal det lagres igen. 11 steder er den danske undergrund særligt velegnet til at opbevare den CO2, der ellers ville blive sendt ud i atmosfæren fra kraftværker. Det skriver Jyllands-Posten.

I forbindelse med afbrænding af fossile brændstoffer dannes der CO2, der bidrager til de globale klimaændringer. Men CO2 kan udvindes fra røgen og pumpes ned i undergrunden, hvor den lagres i hulrummet i sandsten.

"I det hele taget er Danmarks undergrund meget velegnet til at lagre CO2, fordi den består af sand og kalk med lerlag over. Lerlaget er alle steder over 100 m tykt, og det er lige så tæt som teglsten. Skulle der være en revne i lerlaget, så vil strukturen gøre, at kalklaget øverst oppe vil neutralisere CO2-udslippet. Men situationen vil aldrig blive værre, end den er i dag, hvor vi i forvejen leder alt CO2 ud i atmosfæren," siger Niels Peter Christensen fra Danmarks og Grønlands Geologiske Undersøgelse til Jyllands-Posten.

Gode erfaringer fra Norge
Kalundborg er et af de steder, som egner sig til CO2-lagring. Og det er heldigt, da det er her, både Asnæsværket og Statoilraffinaderiet ligger. Formanden for Miljøudvalget i Kalundborg Kommune, Allan Orris, er glad for idéen om at opbevare CO2 i undergrunden. Han understreger dog, at man endnu ikke har fået nogen konkret henvendelse om projektet.

"Vi venter og ser, hvad der sker. Vi regner med et udspil fra kraftværkindustrien, men personligt synes jeg, at det er en god løsning at benytte undergrunden til at opbevare f.eks. CO2. Det er vigtigt at slå fast, at CO2 ikke er farligt, men derfor er det naturligt, at man er skeptisk, og det ved jeg, at folk i Kalundborg og omegn vil være," siger han.

Nordmændene har siden 1996 lagret CO2 i Nordsøen, hvilket har sparet atmosfæren for 10 mio. ton CO2. Undersøgelser viser desuden, at gasserne bliver i jorden.

Nej, siger Noah
Trods det møder forslaget om CO2-lagring modstand fra miljøorganisationen NOAH.

"Vi er først og fremmest bekymrede for, at det vil trække interessen væk fra vedvarende energikilder. Der er også spørgsmålet om, hvorvidt vi kan være sikre på, at CO2-gassen bliver i undergrunden. Sluttetligt er der den miljømæssige bagdel, da man skal bruge en del energi på hele processen med at rense for CO2. Energi, som kunne være brugt til el og varme i stedet," siger Henning Bo Madsen til Jyllands-Posten.

[email protected]

Kilde: