CEPOS: Problematisk høj udgiftsvækst på finansloven

Det er problematisk, at der med finansloven er lagt op til et udgiftsløft på 7 mia

Slettet Bruger,

06/03/2008

Det er problematisk, at der med finansloven er lagt op til et udgiftsløft på 7 mia.kr., mener den liberale tænke tank CEPOS.

Selvom der er enkelte lyspunkter i form af bl.a. en sanktionsmekanisme over for kommunerne, så rykker det ifølge CEPOS' cheføkonom Mads Lundby Hansen ikke ved, at der er tale om en udgiftsvækst der er tre gange højere end den vækst Nyrup lagde op til i 2008 i den socialdemokratiske 2010-plan.

"Man må undre sig over den kraftige udgiftsvækst, når man ser på Danmarks udfordringer. Udfordringen i Danmark er mangel på arbejdskraft og det ses ved, at der i dag er over 60.000 ubesatte stillinger i danske virksomheder. Det problem løses ikke ved at øge det offentlige forbrug med 1½ %. Tværtimod vil udgiftsvæksten trække medarbejdere væk fra private virksomheder, der i forvejen må afvise ordrer på grund af mangel på arbejdskraft," siger cheføkonom Mads Lundby Hansen.

Selvom der lige er indgået forlig om en lille jobpakke, burde Finansloven have været ledsaget af en række initiativer, der ville levere mange tusinde hænder til arbejdsmarkedet, mener Lundby Hansen.

Han understreger at jobpakken blot giver 7000 personer ekstra i en situation, hvor der er 66.000 ubesatte stillinger i Danmark.

"Derfor havde det været på sin plads med fx en reduktion i dagpengeperioden eller indførelse af halve dagpenge til personer under 30 år," siger han.

Man kunne have lettet skatten for de penge
"Hvis udgiftsvæksten på knap 7 mia. kr. i stedet var anvendt på kloge skattelettelser, ville det forbedre strukturerne i økonomien. For 7 mia. kr. kunne topskatten lettes med godt 5 point, og det ville øge arbejdsudbuddet med ca. 8.000 personer, fordi det bliver mere attraktivt at arbejde ekstra. Denne udbudseffekt ville øge BNP med ca. 5 mia. kr. Denne dynamiske effekt går man glip af, når man prioriterer udgiftsvækst frem for kloge skattelettelser," siger cheføkonom Mads Lundby Hansen CEPOS.

[email protected]

Kilde: