Burmesisk frihedsradio belønnes

Slettet Bruger,

11/12/2007

Khin Maung Win er leder af den burmesiske eksilradio Democratic Voice of Burma, og er i disse dage i Danmark. Her skal han blandt andet modtage PL-fondens frihedspris for det store arbejde DVB lægger i at dokumentere Burma-regimets overgreb. Det skriver Jyllands-Posten. DVB blev oprettet i 1991, da Aung San Suu Kui modtog Nobels Fredpris i Oslo, og det er da også fra den norske hovedstad, at man sender. Med 50 medarbejdere i selve Burma, i øjeblikket minus otte, der sidder fængslet, har man dog et godt indtryk af situationen i hjemlandet. Og Khin Maung Win er optimistisk.

"Hvis der ikke bliver indledt politiske reformer i løbet af relativt kort tid, vil den nye generation, der gik på gaderne i efteråret, give sig til kende igen. Der er en voksende politisk og historisk bevidsthed, som ikke fandtes, da det nuværende regmime greb magten i 1988," siger radiostationslederen til Jyllands-Posten.

Han flygtede fra Burma sammen med 20.000-30.000 andre studerende ved magtovertagelsen i 1988. I dag er han altså stationsleder for DVB, der har cirka 13 millioner lyttere i Burma. For nylig udvidede man med en tv-station, der menes at blive set af 20 millioner burmesere. Det var denne tv-station, der leverede 75 procent af samtlige levende billeder under efterårets demonstrationer i landet.

Vil hjem til Burma
Khin Maung Win glæder sig over de internationale reaktioner, der er fulgt i kølvandet på demonstrationerne. Blandt andet har EU indført sanktioner, Japan har bremset deres humanitære bistand og Australien har afbrudt dialogen med regimet i Burma. Nu håber han, at der kan etableres en international tilstedeværelse i landet, der kan være med til at sikre borgernes og mediernes frihed. Og så er han klar til at vende hjem.

"Vores erfaring er unik. Vi er de eneste, der gennem mange år opereret som et frit medie uafhængig af statsmagten. Den erfaring får Burma brug," siger Khin Maung Win til Jyllands-Posten.

PL-fondens frihedspris, som DVB får overrakt i dag, er på 100.000 og er stiftet af den danske frihedskæmper Poul Lauritzen. DVB's årlige budget er på 16 millioner kroner.

[email protected]


Kilde: