Boligskatter vælter ind i statskassen - trods skattestop

På trods af skattestoppet kommer der stadig flere penge i statskassen fra de danske boligejere

Slettet Bruger,

19/01/2008

På trods af skattestoppet kommer der stadig flere penge i statskassen fra de danske boligejere. Siden 2001 er de samlede boligskatter steget med otte milliarder. Det skriver Berlingske Tidende.

Stigningen kommer isæt fra fra grundskyld, der i år ventes at kaste 20 milliarder af sig, 36 procent mere end i 2001. Det skyldes en kombination af meget store stigniger i de offentlige vurderinger og at mange kommuner har sat grundskylden op de senere år.

Men også indtægterne fra ejendomsværdiskatten selv om den principielt er låst fast som følge af skattestoppet. Det sker fordi boliger købt før 1.7.1998 har en ejendomsværdiskat på 0,8 procent, mens der skal betales 1 procent, hvis man flytter til en ny bolig.

Flytter man fra et hus vurderet til tre millioner til et andet med en identisk vurdering, skal husejerne altså betale 6.000 kroner mere i ejendomsværdiskat, samtidig med at de mister et skattefradrag på 1.200 kroner, som de også har på den gamle bolig.

Stigningerne fortsætter
Husejere landet over kan desuden godt berede sig på, at boligskatternes stigning varer ved. Hovedparten af alle boligejere vil få fordoblet deres grundskyld i løbet af få år. Grundskylden vokser således langt hurtigere end den almindelige løn- og prisudvikling.

"De offentlige vurderinger af grunde er hævet ganske voldsomt. Men selve skattesatsen - grundskyldspromillen - er også sat op i masser af kommuner. Den er steget fra 24,74 promille sidste år til 25,53 promille i år i gennemsnit for hele landet. Dermed fortsætter tendensen fra de sidste mange år," siger cheføkonom i BRFkredit Ulrikke Ekelund til Berlingske Tidende.

[email protected]

Kilde: