Blekingegade-forfatter får Cavlingpris

Af Ole Birk OlesenHvad skal der til, for at mennesker går så langt som til bl

Slettet Bruger,

10/01/2008

Af Ole Birk Olesen

Hvad skal der til, for at mennesker går så langt som til bl.a. at begå voldsomme røverier, tilfangetagelse af uskyldige mennesker, herunder en lille pige, og sågar mord på en politibetjent i en politisk sags tjeneste? En god portion venstreorienteret idealisme, fremgår det af Peter Øvrig Knudsens tobinds besteseller om Blekingegadebanden, "Blekingegadebanden - Den danske celle" og "Blekingegadebanden - Den hårde kerne".

For det arbejde modtager Peter Øvig Knudsen nu Danmarks fornemste journalistpris, Cavlingprisen.

"Peter Øvig Knudsen har med klassisk, undersøgende journalistik, nøgtern skrivestil og gennemsigtigt kildemateriale leveret vigtig indsigt i en del af den danske venstrefløjs aktiviteter i 1960'erne, 1970'erne og 1980'erne. Bøgerne om Blekingegadebanden er et stykke perspektiveret og velfortalt nutidsarkæologi, som viser, hvor langt en gruppe mennesker vil gå for at nå et politisk mål," lyder det i Cavling-komiteens begrundelse, som fortsætter:

"De to bøger er præget af journalistisk overblik, detaljerigdom og akkuratesse. Og det er i sig selv en præstation, at Peter Øvig Knudsen evner at bevare fokus i et stort og komplekst kildemateriale - og med en enkel skrivestil får han lagt brikkerne på plads i et ellers uoverskueligt puslespil."

Også ros fra kritikere
Bøgerne har alle steder modtaget ros, også fra kritikere der mener at have fundet stof i dem, som er kritisabelt. Således har Weekendavisens Arne Hardis bl.a. hæftet sig ved, at Peter Øvig Knudsen synes at være blevet indrulleret i Blekingegadens tankegang om de onde israelere kontra de gode palæstinensere, og at forfatteren burde have brugt tid på at beskæftige sig med, hvem af bandemedlemmerne som affyrede de dræbende skud mod en ung politibetjent under røveriet af Købmagergades postkontor i 1988.

Også Arne Hardis mener imidlertid, at Peter Øvrig Knudsen er den oplagte vinder af Cavling-prisen.

[email protected]

Kilde: