Biobrændsel kan udrydde orangutangen

Slettet Bruger,

10/09/2007

"Det skulle være så godt, men så er det faktisk skidt". I kampen for mere miljøvenlig brændstoffer er brugen af palmeolie blevet stadig mere udbredt. Efterspørgslen på det populære biobrændsel er blevet så stor, at FN vurderer, at 98 procent af regnskoven på Borneo vil være væk om 15 år. Afbrændt og omlagt til palmeolieplantager. Det skriver dr.dk efter en dokumentarudsendelse på Danmarks Radio i går. Stigningen i forbruget af palmeolien går blandt andet ud over verdens 45.000 tilbageværende orangutanger.

"Det at komme ud i områder, hvor vi har set regnskov stå for 14 dage siden, hvor det nu er, som om en tsunami lige har kørt hen over området. Dét er deprimerende. Alt bliver fældet. Det hele bliver ryddet," sagde Lone Dröschler Nielsen, der er leder af verdens største rehabiliteringscenter for orangutanger, i udsendelsen.

Den massive efterspørgsel på "miljøvenligt" pressede alene i 2006 prisen på palmeolie op med 30 procent, en prisudvikling, der forventes at fortsætte. Dermed er der udsigt til, at det meste af Borneos regnskov forsvinder, og med den trues orangutangen og massevis af andre dyr og planter.

"Der er virkelig god grund til at råbe vagt i gevær, for hvis ikke vi stopper udviklingen nu, så ender vi med at miste noget af verdens sidste uberørte regnskov med effekt både på biodiver-siteten og på det globale klima," udtaler biolog Robert K. Schmidt fra BOS International, en miljøorganisation, der arbejder for bevarelsen af orangutangerne og regnskoven på Borneo."

Antallet af orangutanger falder ifølge FN hvert år med ca. 6.000.

[email protected]

Kilde: