Betjent: Vi kunne have stoppet Blekingegadebanden

Blekingegadebandens mord på den 22-årige politibetjent Jesper Egtved Hansen kunne have været forhindret, hvis Politiets Efterretningstjeneste havde...

Slettet Bruger,

09/03/2008

Blekingegadebandens mord på den 22-årige politibetjent Jesper Egtved Hansen kunne have været forhindret, hvis Politiets Efterretningstjeneste havde været villig til at dele sine oplysninger om banden med kriminalpolitiet i København. Det mener Jan Andersen, en af efterforskerne af Blekingegadebandens røveri mod Daells Varehus tilbage i 1988, der blev gennemført ti måneder før Egtved Hansen blev skudt.

"Det er det værste, jeg har oplevet i min tid i politiet. Hvis min kollega og jeg dengang havde fået adgang til de oplysninger, som vi under et møde bad om hos Lyngby Politi, kunne politiet have indledt en efterforskning mod Blekingegadebanden. Dermed havde banden sandsynligvis ikke gennemført røveriet mod postkontoret i Købmagergade, hvor Jesper Egtved blev skudt. Men Lyngby Politi holdt efter ordre oppefra oplysningerne tilbage for os," siger Jan Andersen til Berlingske Tidende:

"Da sagens rette sammenhæng senere gik op for mig, blev jeg dybt rystet. Det viser sig jo, at nogen i politiet havde navnene på præcis de mennesker, vi ledte efter. Nemlig de rigtige gerningsmænd til røveriet mod Daells Varehus. Men vores kollegaer i Lyngby havde direkte forbud fra Politiets Efterretningstjeneste, PET, om at fortælle os, hvem de var."

Forbuddet fra PET fik Lyngby Politi, da det i 1983 efterforskede et røveri mod en pengetransport og i den forbindelse modtog oplysninger fra efterretningstjenesten, mod at de ikke blev brugt aktivt i opklaringsarbejdet.

Henning Fode, der var chef for PET fra 1984 til efteråret 1987, mens tjenesten overvågede Blekingegadebanden, har ingen kommentarer:

"Jeg udtaler mig af princip ikke om min tid i PET," siger Henning Fode til Berlingske Tidende. Han er i dag kabinetssekretær hos Dronningen.

[email protected]

Kilde: