Bankpakke II kan komme til at koste mere end 100 mia. kr.

Folketingets bankpakke II, der giver banker og realkreditinstitutter ret til at låne penge hos staten, kan komme til at blive dyrere end de 100 mia

Slettet Bruger,

05/05/2009

Folketingets bankpakke II, der giver banker og realkreditinstitutter ret til at låne penge hos staten, kan komme til at blive dyrere end de 100 mia. kr., som offentligheden hidtil har troet er den øvre grænse, skriver Jyllands-Posten. Økonomi- og Erhvervsministeriet oplyser nemlig nu til avisen, at de 100 mia. kr. er et skøn, og at beløbet risikerer at blive overskredet.

Det fremgik ellers ikke af bemærksningerne til loven, da den blev vedtaget, hvor der tværtimod stod, at de 100 mia. kr. var maksimum:

"Såfremt alle kreditinstitutter fuldt ud benytter sig af tilbuddet om at få tilført statslig kapital, skønnes der at ville blive tilført kapital på ca. 100 mia. kr., hvoraf ca. 75 mia. kr. går til pengeinstitutterne og ca. 25 mia. kr. til realkreditinstitutterne," fremgtik det.

Men i sidste uge oplyste Økonomi- og Erhvervsministeriet, at 17 banker indtil videre har søgt om i alt 50 mia. kr. Dermed er der blot 25 mia. kr. tilbage til de resterende over 100 banker, der inkluderer storbanken Nordea.

Professor i finansiering Jesper Rangvid fra Handelshøjskolen i København forventer, at langt flere banker vil søge om Bankpakke II-lån.

"Det er overraskende, hvis staten kan låne bankerne mere end 100 mia. kr. Man kan da ikke lave en lov baseret på et politisk forlig, der sætter et øvre beløb, som så alligevel ikke skal overholdes," siger han til Jyllands-Posten.

[email protected]

Kilde: