Arbejdsgivere vil ikke have folk over 50

Slettet Bruger,

27/12/2007

Grå guld eller ej, når antallet af lys på lagkagen når 50, er det svært for ældre ledige at få job. HK Privat har lavet en undersøgelse blandt foreningens medlemmer, der viser, at 39 pct. oplever, at kolleger over 50 år diskrimineres på arbejdsmarkedet. Det skriver Ritzau.

En af dem er 62-årige Lone Heilesen. Hun er uddannet korrespondent og taler engelsk, spansk og tysk flydende. Og selv om hun har skrevet 3-4 ansøgninger om ugen, siden hun efter 30 på arbejdsmarkedet blev ledig sidste år, er der bestemt ikke rift om hende.

"De fleste firmaer, jeg har søgt job hos, har jeg slet ikke hørt fra. Hvis jeg ringer og spørger, hvorfor jeg ikke er kommet i betragtning til jobbet, så spørger de mig, hvorfor jeg ikke er gået på efterløn endnu. Og til det kan jeg jo kun svare, at det er fordi, jeg stadig gerne vil arbejde," siger Lotte Heilesen til Ritzau.

"Fjern efterlønnen"
Og netop efterlønnen gør det risikabelt for virksomhederne at satse på det grå guld, vurderer økonomisk vismand Michael Rosholm fra Århus Handelshøjskole.

"Problemet er, at når man slår en ny stilling op, så er det en meget stor investering at lære folk op, og derfor er virksomhederne tilbageholdende med at ansætte ældre, fordi det er usikkert, hvor længe folk bliver," siger Michael Rosholm og fortsætter:

"Det er et stort problem, som vi må se at få gjort op med. Men det er meget svært at kræve, at virksomhederne skal ansætte ældre medarbejdere. Den bedste løsning ville være at afskaffe efterlønsordningen, for så ville virksomhederne kunne se mere perspektiv i at ansætte ældre medarbejdere."

Spørger man beskæftigelsesminister Claus Hjort Frederiksen (V), er der dog ingen planer om at afskaffe efterlønnen. Han påtænker derimod at tage en "alvorlig samtale" med arbejdsgivernes organisationer, hvis ikke virksomhederne ansætter flere ældre, skriver Ritzau.

[email protected]

Kilde: