Arbejde er godt for flygtninge

Slettet Bruger,

05/06/2007

"Nøglen er arbejde, arbejde og arbejde." Sådan siger projektchef Karen Inger Thorsen fra Dansk Røde Kors til Berlingske. Hun har netop deltaget i den opsamlende konference til et EU-projekt "Europæisk Policy Forum", der har afdækket, hvordan man bedst behandler asylansøgere, der venter på afgørelse i deres sag. Ifølge Thorsen var hovedkonklusionen på projektets opsamlende konference, at arbejde gavner.

Uanset om asylansøgerne ender med at få opholdstilladelse eller ej, har arbejdet haft en positiv virkning. De beholder deres kompetencer, får kontakt til samfundet og bliver mere integrerede. Erfaringerne viser også, at asylansøgere, som har været i arbejde, har lettere ved at håndtere et afslag i opholdstilladelse og rejse hjem. Derudover sparer det offentlige også penge, fordi flygtningene bliver selvforsørgende, mens de er i landet.

I Danmark må asylansøgere ikke arbejde. Kun uddannelse og ulønnet arbejde må flygtningene deltage i, mens de venter på afgørelse. I Sverige har man blødt reglerne op og tilladt asylansøgere at arbejde, hvis de skal vente mere end fire måneder på deres afgørelse.

"Det er godt for individet, for staten og kommunen, fordi asylsøgerne har egen indkomst, og samtidig sparer staten penge," siger integrationspolitisk ordfører for de svenske socialdemokrater, Luciano Astudillo til Berlingske.dk.

Kilde: