Anonyme anklager om massedrab afvises af forsvaret

Slettet Bruger,

08/09/2007

Af IKKEMIG 2

Det lignede en perfekt sag for venstrefløjen. En dansk elitesoldat berettede om en kamp mod Taleban i Afghanistan, som kostede 25 civile livet, inklusiv kvinder og børn. Men i forsvaret kender man intet til historien, skriver Berlingske Tidende.

Beretningen blev bragt anonymt i SF's medlemsblad, F!, hvorfra den vandrede over til dagbladet Information, som citerede elitesoldatens fortælling. Desuden blev de uskyldiges død genstand for en lederartikel i avisen, hvor den anonyme soldat desuden blev forfremmet til jægersoldat. Herefter vandrede historien til Folketinget, hvor Enhedslisten stillede fire spørgsmål til forsvarsminister Søren Gade (V).

Men i forsvaret har man intet hørt om historien, før den bliver genstand for Enhedslistens spørgsmål. 25 civile dræbt i kamphandlinger med danske soldater skulle dog ellers give genlyd og blive husket.

"Dårlig værkstedshumor"
"25 dræbte civile ville ikke kunne holdes skjult, og slet ikke efter at soldaterne var kommet hjem," siger regimentchef fra Jydske Dragonregiment, oberst Kristian Sørensen, som kalder historien for "dårlig værkstedshumor".

Både Jægerkorpset og Frømandskorpset beretter, at de ikke har haft soldater i kamphandlinger i Afghanistan siden kampene i Musa Qala by for et år siden. Heller ikke de bornholmske spejdere kan genkende historien.

"Vi kæmpede om to byer, men vi var slet ikke inde i dem. Det lyder langt ude," siger oberstløjtnant for de bornholmske spejdere, Christian Mathiesen.

SF: Vi kender hans identitet
Ifølge SF-formand Villy Søvndals presserådgiver, Claus Perregaard, kender man til den anonyme elitesoldats identitet, da han er nær bekendt af forældrene til et medlem af SF's hovedbestyrelse. Men Claus Perregaard erkender, at man ikke har efterprøvet soldatens påstande ved at spørge forsvaret.

"Vi har fra flere sider fået at vide, at det her lyder meget plausibelt. Men vi har ikke spurgt i forsvaret," siger Claus Perregaard, der fortæller, at
elitesoldaten overvejer at træde offentligt frem om nogle uger.

Den falske jægersoldat
Det er ikke første gang, der er blevet rejst tvivl om grufulde beretninger angiveligt begået af soldater. I 2006 viderebragte flere amerikanske venstreorienterede undergrundsmedier beretninger fra en ung mand ved navn Jesse Macbeth. Han påstod at været i Irak som jægersoldat, og berettede om, hvordan hans enhed ofte fik ordrer til at slå civile ihjel.

Dette blev dog afvist af det amerikanske forsvar, der kunne dokumentere, at Jesse Macbeth aldrig havde deltaget i kamphandlinger, og at han var blevet erklæret uegnet til hæren før han havde overstået sin grundtræning. I juni 2007 erklærede Jesse Macbeth sig skyldig i at have opgivet urigtige oplysninger om sin veteran-status over for den amerikanske Afdeling for Krigsveteraner.

[email protected]

Kilde: