Advokat advarer: Pas på retsstaten

Hvad skulle der ske ved at bytte en smule af ens frihed for lidt tryghed? Dette spørgsmål stiller mange politikere sig selv, efter en 19-årig dreng...

Slettet Bruger,

09/01/2008

Hvad skulle der ske ved at bytte en smule af ens frihed for lidt tryghed? Dette spørgsmål stiller mange politikere sig selv, efter en 19-årig dreng lørdag morgen blev stukket ned af tre jævnaldrende, der ville have hans hue. Men advokatformand Henrik Stagetorn advarer mod at sætte retsstaten ude af spil i tryghedens navn. Det skriver Jyllands-Posten.

"Jeg frygter en udvikling, hvor staten får mere magt over individet. Jeg er overbevist om, at vi ikke har set det sidste skridt i den retning, og spørgsmålet er, hvad der bliver det næste skridt. Grænsen bliver hele tiden rykket," siger Henrik Stagetorn, advokat og formand for Landsforeningen af Beskikkede Advokater, til Jyllands-Posten.

Retsfri zoner
Henrik Stagetorn peger på visitationszonerne, hvor politiet kan kropsvisitere hvem som helst uden en konkret mistanke. Først blev de indført som et midlertidigt redskab for politiet, men nu overvejer man at gøre dem permanente.

"Ideen om visitationszoner var utænkelig for 10 år siden. Nu accepterer vi indgreb i den personlige frihed for at komme volden til livs. Men vi skal huske, at vores frihedsrettigheder også er sikret gennem retsstaten og de ukrænkelige rettigheder, som den giver individet," siger han til Jyllands-Posten.

Henrik Stagetorn står ikke alene med sin kritik. Også fra de borgerlige ungdomsorganisationer er der modstand med, hvad man betegner som Christiansborg-politikeres populisme. Flere partier har foreslået et totalforbud mod knive, men det forslag udløser skarp kritik fra de unge Venstre-løver.

"Forbud løser ikke alt"
"Vi skal ikke tro, at et nyt puritansk forbud, som rammer alle - spejdere såvel som jægere - hjælper noget som helst," skriver landsformand for Venstre Ungdom, Thomas Banke, i en pressemeddelelse. "Forbud løser ikke alt," siger VU-formanden, der hellere så en oplysende og forebyggende indsats ude i kommunerne.

Han bakkes op af de konservatives ungdomsformand, Rune Kristensen, der vil fordoble straffen for knivangreb og indføre livstidsfængsel ved gentagne overtrædelse.

[email protected]

Kilde: