Advarsel: Bankpakke vil føre til bankdød

Regeringen vil med en ny redningspakke pumpe kapital i, hvad den selv kalder, "sunde og levedygtige banker"

Slettet Bruger,

16/12/2008

Regeringen vil med en ny redningspakke pumpe kapital i, hvad den selv kalder, "sunde og levedygtige banker". Men dermed kan regeringen komme til at dødsdømme banker, som godt kunne have overlevet, hvis regeringen bare havde undladt at gøre noget som helst, advarer professor Per H. Hansen fra Handelshøjskolen i København ifølge Jyllands-Posten.

"De, der ikke får støtten, vil få det omvendte af et statslig kvalitetsstempel, og det gør det meget svært for sådan en bank at overleve. Det er dybt problematisk, at staten skal være overdommer på den måde," siger Per H. Hansen til avisen.

Han ser helst, at regeringen slet ikke gennemfører redningspakken - også fordi det nærmer sig det umulige at vurdere, hvilke banker der er veldrevne nok til, at de ifølge regeringens egne kriterier bør modtage offentlig støtte.

"Det er slet ikke let at vurdere, om en bank er veldreven og sund, og da slet ikke i disse krisetider. Man vil meget let komme til at lave nogle fejlvurderinger, der kan have store konsekvenser," siger Per H. Hansen.

Også Peter Andersen, direktør i Bjarne Jensen Consult, har svært ved at se, hvilke kriterier regeringen kan opstille midt i en finanskrise for at finde frem til definitionen af en levedygtig bank.

"Hvad er det, der definerer en veldreven bank? Det er sådan en størrelse, der vil skabe store problemer. Jeg tror, det vil være svært at tegne streger andre steder i sandkassen end der, hvor der er tale om et reelt lovbrud, og selv det tager lang tid at afgøre," siger Peter Andersen til Jyllands-Posten.

[email protected]

Kilde: