Eksperter: Politiets brug af visitationszoner er i strid med loven

København Politi har gjort hele Københavns Kommune, hele Frederiksberg Kommune og en del af Tårnby til en stor visitationszone

Slettet Bruger,

17/01/2009

København Politi har gjort hele Københavns Kommune, hele Frederiksberg Kommune og en del af Tårnby til en stor visitationszone. Her har de siden september sidste år haft mulighed for at undersøge personer og biler for ulovlige våben selv uden en konkret mistanke. Men omfanget af visitationszonen er klart i modstrid med loven, mener flere førende jurister. Det skriver politiken.dk.

Ifølge politilovens regler om visitationszoner, skal disse oprettes i en konkret anledning, være meget afgrænsede og kun for en kort tid. Samtidig står der helt klart, at "der ikke kan træffes beslutning om visitation mv. i f.eks. en hel politikreds eller kommune".

"Københavns Politi har ikke tilstrækkelig hjemmel til sin beslutning. Alle mennesker i København kan undersøges vilkårligt, og det er uden for en retsstats opfattelse af, hvordan man beskytter borgerne," siger juraprofessor Vagn Greve fra Copenhagen Business School til politiken.dk.

Også strafferetsprofessor Jørn Vestergaard fra Københavns Universitet og CEPOS' chefjurist Jakob Mchangama støtter vurderingen af den omfattende visitationszonen. CEPOS offentliggør i dag en redegørelse om Københavns Politi brug af visitationszoner, som man kalder et overgreb på den personlige frihed.

"Det er klart uacceptabelt, hvis politiet sætter sig ud over loven," siger Jakob Mchangama.

Politidirektør: Vi læser loven anderledes

Politidirektør Hanne Bech Hansen, der personligt har godkendt oprettelsen af visitationszonerne, afviser dog kritikken.

"Vi læser loven anderledes og mener naturligvis, at vi er på sikker grund. Urolighederne i Storkøbenhavn bevæger sig rundt i hele politikredsen, og så må vi følge med," siger hun.

Heller ikke hos den øverste ansvarlige, justitsminister Brian Mikkelsen, er der forståelse for juristernes kritik.

"Der er efter min opfattelse ikke noget til hinder for, at visitationszonerne dækker et væsentligt større område, herunder hele kommuner. Det forudsætter naturligvis, at lovens krav om forøget risiko for personfarlig kriminalitet er opfyldt for samtlige gader, pladser mv., som er dækket af en sådan zone," skriver Brian Mikkelsen som svar på kritikken i en mail til politiken.dk.

[email protected]

Kilde: