I Danmark går det godt

Efter en lang krise hvor mange blev berørte i forhold til at firmaerne også levede krisen, og derved måtte lade mange gå ledige, så kører det for a...

Tim Petersson,

05/11/2018

Efter en lang krise hvor mange blev berørte i forhold til at firmaerne også levede krisen, og derved måtte lade mange gå ledige, så kører det for alvor igen. Men er det nu klogt bare at tro at det aldrig kan komme til at gå ned ad bakke igen? Man er naiv hvis man tror det ikke kan ske igen.
Historien fortæller os at det sker flere gange indenfor et århundrede. Og det kan være rigtig svært at se hvornår det sker. Og man skal nok være professor indenfor økonomi for at have fingeren på pulsen. Men som den almindelige dansker så kan vi hverken gøre fra eller til. Det skal dog ikke betyde at der ikke er noget at gøre for dig, for hvordan kan du sikre dig bedst muligt, i tilfælde af du skulle blive ledig på arbejdsmarkedet?

Der er flere ting man kan gøre. Noget af det er gratis i længden, andet koster noget pr måned, men du er så til gengæld sikret en højere indkomst for en periode, hvis du skulle miste dit job.

Et gammelt husråd siger at man “Altid skal sætte tæring efter næring”. Oversat til nudansk, så betyder det at man ikke skal bruge mere end man har.

Første råd

Derfor vil det første råd omkring hvordan du kan klarer dig i tilfælde af arbejdsløshed, være at du ikke skal låne mere end du kan klarer i tilfælde af du kommer over på dagpengesystemet. Eller værre endnu for den sags skyld, at du ikke har været i en a-kasse, så du ender i kontanthjælpssystemet.

Dette kan være en rigtig svær manøvre at udfører, hvis man både har hus, bil, båd og campingvogn. Og det er heller ikke noget man lige kan gøre fra dag til dag, hvis man allerede har lånt mere end en dagpengeudbetaling kan klarer på månedlig basis. Men det er noget man når have i baghovedet hele tiden, da krisen kan komme igen på et uventet tidspunkt. Hvis man baserer sin økonomi til at kunne overleve en periode på dagpenge, så vil man opleve at man kan sparer en masse penge op, og derved kan man købe tingene kontant, i stedet for at skal låne sig til dem.

Andet råd

Det andet råd du lige vil få med her, drejer sig om at sikre sig selv økonomisk i tilfælde af arbejdsløshed. Det kan man gøre på 2 måder. Den ene er at melde sig ind i en a-kasse, hvilket må anses som noget af det vigtigste man skal gøre mens man er i arbejde. Den anden er at lave det der hedder en lønsikring. Denne kan kun tegnes hvis man i forvejen er medlem af en a-kasse, og man samtidigt har betalt til denne lønsikring i et år.

Jamen hvad gør denne lønsikring så? Den giver dig det der svarer til mellem 80-90% af den løn du havde da du arbejdede. Havde du en god løn på for eksempel 40.000 kr, så vil du på dagpenge få den højeste sats på 18.633 kr ifølge 2018 taksterne for dagpenge.

Har du så tilkøbt dig en lønsikring, så vil du i stedet få 34.000 kr (85%). Dette kan man få i op til et år.

Fremtiden

 Der er ingen der kan spå om fremtiden, og derfor må vi gøre hvad vi hver i sær selv kan for at hjælpe os med at komme galt afsted, i tilfælde af der skulle opstå en anden krise. Dette vil næsten være utænkeligt, når man ser på historien, at det ikke skulle kunne ske igen. Derfor er det klogt at lægge en plan for din fremtid, sådan rent økonomisk. Det kan være meget svært, for når det går godt, er der ingen der tænker tilbage på da det gik skidt.

Kilde: