Jonas Eika langer ud efter medier, der har "misforstået" ham: Pengepræmie skal ikke doneres til Sjælsmark alligevel

Da forfatteren Jonas Eika i sidste uge vandt den fornemme Litteraturpris fra Nordisk Råd, skabte hans takketale overskrifter. Her anklagede han nemlig Danmark for at være styret af "statsracisme" og adresserede desuden statsminister Mette Frederiksen, der selv var til stede ved prisuddelingen, direkte.

Efter prisuddelingen lød det fra Jonas Eikas forlagsdirektør Pejk Malinovski i et interview med Politiken, at pengene skulle doneres til børnene på Udrejsecenter Sjælsmark. Det viser sig dog, at det var en misforståelse, skriver Eika selv i et Facebook-opslag. Ifølge ham har medierne fået helt forkert fat i, hvad han ønsker at gøre med pengepræmien. De 350.000 kroner skal nemlig ikke doneres, men i stedet "omfordeles".

"Eftersom flere medier har offentliggjort artikler om, hvad der skal ske med pengene fra Nordisk Råds litteraturpris, virker det nødvendigt at sige: De skal omfordeles. De skal ikke “doneres” eller “gives.", indleder forfatteren sit opslag.

"En stor del af pengene kommer med al sandsynlighed til at gå til kampen for at få lukket udrejsecentrene, det vil sige: at få afskaffet lejrsystemet, detentionssystemet, deportationssystemet. (At sikre en form for social og økonomisk støtte til de mennesker, der i udrejsecentrene bliver frarøvet de mest grundlæggende rettigheder, den mest basale selvbestemmelse, er selvfølgelig også en del af den kamp)", forsætter Jonas Eika.

Hvordan omfordelingen nærmere skal foregå, er dog ikke op til Jonas Eika alene, forklarer han. Han kommer dog heller ikke med nogen præcision af, hvad pengene så mere konkret skal bruges på.

"Men beslutningen om den præcise omfordeling er ikke min alene; min plan er, at den skal træffes i fællesskab, af personer som er en aktiv del af forskellige antikapitalistiske og antiracistiske kampe", understreger han.

Han runder af med en undskyldning til Sjælsmark og de organisationer, som er blevet nævnt i artiklerne.

"Til folk på Sjælsmark, og de organisationer, der er blevet nævnt i artiklerne: Jeg er ked af forvirringen. Den oprindelige artikel i Politiken blev skrevet på baggrund af et interview med min redaktør, der flere gange understregede over for journalisten, at det endnu var usikkert, præcis hvor pengene skulle hen og hvordan. Da jeg opdagede nyheden, forsøgte jeg at præcisere over for Politiken, men da var overskriften desværre allerede blevet kopieret af mange andre medier", afrunder Jonas Eika.

1 Kommentarer

Vis kommentarer

Log ind for at kommentere